Idenézz: a világ egyik legjobbjának tartott sajtja, a camembert van a tányéromon. A parmezánnal és a bajor svájci sajtokkal együtt ez a triumvirátus vezeti a legfinomabb sajtok listáját. A hazai táplálkozási ajánlásban (OKOSTÁNYÉR®) szerepel, hogy napi fél liter tejet vagy tejterméket fogyasszunk, amelybe a sajtok is beletartoznak. Remek és jól emészthető fehérje-, kalciumforrásnak számítanak, amely a csontozat, fogak számára nagyon fontos. Mivel a kemény sajt kevesebb laktózt tartalmaz, így akár laktózérzékenyek is fogyaszthatják, persze, egyéni toleranciát figyelembe véve. Vannak olyan vegetáriánusok, akik húst nem fogyasztanak, de tejtermékeket, így sajtot igen. A sok pozitív hatás mellett azonban szólni kell a sajtok magas zsír- és sótartalmáról is, ezért csak mértékkel fogyaszd: 1-2 szelet bőven elég! Talán nem is gondolnád, de ha levágsz egy-két ujjnyi szeletet a tömbsajtból, azzal egyszerre többszáz kalóriát nasizol el. Persze vannak azért különleges helyzetek, mint például egy elegáns vacsora főfogásaként salátával ehetsz nagyobb darabot, vagy desszert helyett választhatsz sajtot dióval, asztalt gyümölcsökkel és egy pohár borral. Mit mondhatnék? Mennyei.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.