Nem titok, mi is szoktunk időnként sült krumplit enni. A fiúk, és mi, felnőttek is szeretjük. Viszont nagyon nem mindegy, hogyan készíted el. Én leginkább a sütőben süthető változatokat szeretem: sütőpapíron elrendezgetve 25 perc alatt kész is a finomság bő olaj nélkül, olajsprayvel megfújva.
A bő olajban sütést ritkán javaslom, hiszen sütés közben a zsiradék egy része felszívódik az ételbe, így jelentős mennyiségű plusz kalóriát jelent. Gondolj bele, tíz dekányi nyers burgonya energiatartalma mindössze körülbelül 70 kcal, ugyanekkora mennyiségű, olajban sült változatáé akár 300 kcal is lehet! Persze attól még nem lesz probléma, ha alkalmanként (havi 2-4 x) szerepel az étlapon. 😉
Ha magad tisztítod a sütnivaló („C” jelölésű) burgonyát, tégy úgy, ahogy nagymamádtól láttad: felvágás után negyedórára ajánlatos tiszta hideg vízbe tenni. Ezt követően csavard például konyharuhába és szárítsd meg a krumplikat. Fontos, hogy a burgonya száraz legyen és minél hidegebb, az olaj pedig megfelelően forró (de ne túlságosan!). Ekkor ugyanis gyorsan kialakul egy ropogós kéreg, alatta pedig inkább párolódik a burgonya. Bő zsírban sütésre a legjobb a napraforgó-, repce-, kukorica vagy szőlőmagolaj. Ezek jól tűrik a magas hőfokot, és kevesebb bomlástermék képződik bennük, mintha értékes szűz olívaolajjal sütnél. A hidegen préselt szűz olíva-, dió-, lenmag-, szezámolaj inkább salátára valók! Kiszedéskor csepegtesd le alaposan az ételt és tedd papírtörlőre, amely minden felesleges olajat felszív.
A sütőolajat lehetőleg ne használjuk fel több alkalommal! Minél barnább egy étel a sütés hatására, annál több káros anyag képződött benne. Világossárgára, aranybarnára süsd a krumplit, így kevesebb lesz benne ebből az anyagból. Jó étvágyat! 

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.