Állítólag az ókori arab kultúrában a nők egyetlen okkal válhattak el férjüktől, ha az pocsék kávét főzött. Nos, már akkor is óriási jelentősége volt annak, hogyan készül a világ második leggyakrabban fogyasztott itala (igen, a víz után!). Ma van a kávé világnapja, beszéljünk egy kicsit a korán kelő ember legjobb barátjáról!
- A kávét ne melegítsd újra! Mindig frisset készíts, de 4-6 órán belül mindenképp idd meg a lefőzött kávét!
- Csökkentsd a cukrot - ízlelőbimbóid hamar hozzászoknak az új ízhez! Én csak tejjel iszom, nekem kellően édes így is, megszoktam.
- Ne fogyaszd éhgyomorra! Mindig egyél előtte pár falatot, utána szürcsölheted.
- Az sem mindegy, mikor iszod. Mivel a koffein fokozza a kalcium, a C-vitamin és a vas kiürülését, legalább 2 órával étkezés előtt vagy 2 órával utána igyad.
- Az is jó, ha kalciumtartalmú italt iszol mellé vagy együtt - presszókávé helyett például tejeskávét.
- Persze gondolj a kalóriákra is: 1 adag feketekávé energiatartalma minimális. Viszont ha 2 kanál cukrot és 1-2 deci tejet is adsz hozzá, mindezt napi háromszor, akkor már szép kis kalóriabombát hozol össze a kedvenc italodból.
- Egészséges felnőtt napi koffeinadagja maximum 400 mg, ez kb. 4 csésze hosszú kávét jelent. Ennél többet ne igyál egy nap. Kismamáknak csak a fele megengedett!! (2 csésze)
- A koffein hatása egyénfüggő. Ha valaki túllépi a számára még megfelelő mennyiséget, erős szívdobogást, álmatlanságot és idegességet is érezhet. Ha az említett tüneteket tapasztalod magadon, ideje behúzni a kéziféket!
- Lehetőleg ne vegyítsd a különböző koffeinforrásokat: ha kávéztál, akkor néhány óráig ne igyál fekete teát, kólát vagy energiaitalt, mert az lesz a vége, hogy túlpörögsz és ideges leszel.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.