Igen, jól látod, ez én vagyok! Pontosabban leszek (talán...). 😊 Legalábbis egy vicces alkalmazás szerint ilyen lesz az arcom öreg koromban.
Október 1. az Idősek Világnapja. Íme néhány táplálkozási tanács idősebbeknek:
Az étrend legyen változatos, napi rendszerességgel tartalmazzon gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket, továbbá tejet és tejtermékeket, sovány húsokat, húskészítményeket. Hetente tanácsos fogyasztani legalább egyszer (de inkább többször) halat, maximum 3-4 db tojást, 10 naponta száraz hüvelyeseket, időnként kisebb mennyiségben olajos magvakat.
1) Az idősebb emberek napi fehérjeszükséglete nagyobb (romlik a hasznosulásuk, illetve gyulladások esetén fokozódik a szervezet fehérjeigénye): ezért is fontos a tej és tejtermékek, száraz hüvelyesek fogyasztása.
2) A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
3) A rostbevitelnek (zöldségek és a gyümölcsök fogyasztásával) különösen a székrekedés kialakulásának megelőzésében van jelentősége. Bizonyos rostok a magasabb vérzsír értékeket is kedvezően befolyásolhatják (pl. zabkorpában lévő rostok).
4) Az idegrendszer megfelelő működéséhez lényeges a B6-vitamin, így a memóriára is pozitív hatással lehetnek az ebben gazdag tejtermékek.
5) A szervezet víztartalma a kor előrehaladtával egyre csökken: az idős embereké csupán 50% vizet tartalmaz. Optimális esetben a test vízleadása és vízfelvétele között egyensúlyi állapot áll fenn. Összesen napi 2-2,5 l az ajánlott folyadékbevitel, amely italokból és ételekből fedezhető.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.