Blog
Igen, jól látod, ez én vagyok! Pontosabban leszek (talán...). Legalábbis egy vicces alkalmazás szerint ilyen lesz az arcom öreg koromban.
Október 1. az Idősek Világnapja. Íme néhány táplálkozási tanács idősebbeknek:
Az étrend legyen változatos, napi rendszerességgel tartalmazzon gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket, továbbá tejet és tejtermékeket, sovány húsokat, húskészítményeket. Hetente tanácsos fogyasztani legalább egyszer (de inkább többször) halat, maximum 3-4 db tojást, 10 naponta száraz hüvelyeseket, időnként kisebb mennyiségben olajos magvakat.
1) Az idősebb emberek napi fehérjeszükséglete nagyobb (romlik a hasznosulásuk, illetve gyulladások esetén fokozódik a szervezet fehérjeigénye): ezért is fontos a tej és tejtermékek, száraz hüvelyesek fogyasztása.
2) A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
3) A rostbevitelnek (zöldségek és a gyümölcsök fogyasztásával) különösen a székrekedés kialakulásának megelőzésében van jelentősége. Bizonyos rostok a magasabb vérzsír értékeket is kedvezően befolyásolhatják (pl. zabkorpában lévő rostok).
4) Az idegrendszer megfelelő működéséhez lényeges a B6-vitamin, így a memóriára is pozitív hatással lehetnek az ebben gazdag tejtermékek.
5) A szervezet víztartalma a kor előrehaladtával egyre csökken: az idős embereké csupán 50% vizet tartalmaz. Optimális esetben a test vízleadása és vízfelvétele között egyensúlyi állapot áll fenn. Összesen napi 2-2,5 l az ajánlott folyadékbevitel, amely italokból és ételekből fedezhető.