Itt a grillszezon: a szabadtéri sütögetés tökéletes hétvégi program, igaz? A grillételek nagy előnye, hogy sokkal kímélőbbek, mint az olajban sült társaik. Az elkészítés során a tápanyagok is jobban megőrződnek. Viszont kivel nem fordult még elő, hogy egy-egy grillparty során annyit evett, hogy utána mozdulni sem bírt? Lehet másképp is, íme a tanácsaim.
1. A zsírosabb részeket sütés előtt távolítsd el a húsról!
2. A marha vagy sertés mellett pácolj be csirkemellet vagy halat is, ezek zsírszegényebbek, könnyebben emészthetőek.
3. Az olajos pácokhoz olyan olajokat használj, amelyek bírják a magas hőfokot. Ilyen például a napraforgóolaj,a kukoricaolaj, a repceolaj, a szójaolaj, az olívaolaj, szezámolaj vagy mogyoróolaj.
4. Sütés előtt csöpögtesd le a páclét, így kevésbé fog füstölni a grillsütő.
5. A zöldség is lehet főszereplő: készíts színes zöldségnyársat! Kis darabokra vágva húzz rá fa pálcikákra cukkinit, padlizsánt, koktélparadicsomot, lilahagymát, gombát, paprikát, kukoricát. Erre is mehet némi páclé vagy kevés zsiradék és zöldfűszer.
6. A zöldsalátákról se feledkezz meg! Majonéz helyett készíts vinaigrette öntetet, ez sokkal könnyebb és kalóriaszegényebb.
7. Ha szószokat kínálsz a hús mellé, inkább házilag készítsd el őket. A bolti verziókban általában sok a cukor és a só, magas a kalóriatartalmuk. Ha mégis készen vásárolsz, böngészd át a címkét, mielőtt választasz!
+1 könnyű tipp: A csirkét vagy a halat megsütheted a parázson is grillfóliába csomagolva, így nem ég meg az étel külső része. A hús mellé a kis zsákba tehetsz csíkokra vágott zöldségeket, ízesítheted zöldfűszerekkel, citromborssal, meglocsolhatod kevés citromlével és olívaolajjal. A fóliát lezárva tartva süsd, amíg megpuhul a hús, aztán nyitott fóliában grillezd tovább.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.