Mindig van egy jó ok a kávéra. Számos kutatás bizonyítja, hogy napi 2-3 csésze kávé jótékonyan hathat az egészségünkre. Na de kérem, nem a cukorral és tejszínhabbal tuningolt kalóriabombákról szólnak a jó hírek! És nem is a különböző szirupos, félliteres mega italokról. Ezekkel ugyanis rengeteg felesleges kalóriát viszel be. Tejjel vagy magában? Cukorral vagy édesítővel? Mutatom, hogyan idd:
1) Sose éhgyomorra, mindig egyél előtte pár falatot!
2) Csak mértékkel: napi 2-3 csésze legyen elég! Ha e mellé még csokit, kakaót is fogyasztasz, simán eléred a napi maximum ajánlatos koffeinmennyiséget (400 mg).
3) Csökkentsd a cukrot: ízlelőbimbóid hamar hozzászoknak az új ízhez! Én csak tejjel iszom, nekem kellően édes így is, megszoktam.
4) Próbáld ki a fahéjat! Ha nem megy rögtön a cukormentesség, akkor fokozatosan is lehet csökkenteni az édesítést, a fahéjat pedig hozzáadni, amelynek eredetileg is édeskés az íze.
5) Reggel idd tejjel! Persze csak akkor, ha nem vagy tejfehérje-allergiás vagy laktózérzékeny. Kávétejszín, tejszínhab és egyéb „fehérítők" helyett bölcsebb választás a tej, amellyel fehérjét és kalciumot is fogyasztasz. Viszont napi 2-3 tejeskávé energiatartalma már jelentős, számolj a napi többszáz plusz kalóriával!
6) Ha fogyókúrázol, jobban jársz a feketekávéval és az édesítőszerrel. Ebéd utáni nasinak szuper, mégis alig tartalmaz kalóriát. Itt viszont arra figyelj, hogy utána igyál vizet. Nem véletlen, hogy régen (és jobb helyeken ma is) egy pohár vizet is kínáltak az eszpresszó mellé: a koffein ugyanis enyhén vízhajtó hatású, tehát pótolni kell a folyadékot.
7) Az sem mindegy, mikor iszod. Mivel a koffein fokozza a kalcium, a C-vitamin és a vas kiürülését, ebből a szempontból legalább 2 órával étkezés előtt vagy 2 órával utána ajánlatos kávézni. Az is jó, ha kalciumtartalmú italt iszol mellé: a presszókávénál tehát jobb választás a tejeskávé. (Ezt az időzítést azért nehéz betartani: nekem a kávé az ebéd utáni nasi.)
8) 14 óra után maradj a koffeinmentes verziónál. Így jó eséllyel nem pörögsz majd este a koffeintől és jobban is fogsz aludni.
9) A koffein hatása egyénfüggő. Ha valaki túllépi a számára még megfelelő mennyiséget, erős szívdobogást, álmatlanságot és idegességet is érezhet. Ha az említett tüneteket tapasztalod magadon, ideje behúzni a kéziféket!
10) Lehetőleg ne vegyítsd a különböző koffeinforrásokat: ha kávéztál, akkor néhány óráig ne igyál fekete teát, kólát vagy energiaitalt, mert az lesz a vége, hogy túlpörögsz és ideges leszel.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.