Jó, ha tudod, hogy a sonkák között óriási különbségek vannak (árban és élvezeti értékben is). A jó sonkához idő kell, az olcsó termékek viszont 1-2 hét vagy nap alatt készülnek el. Ha hagyományos füstölt sonka ízélményre vágysz, akkor kerüld a "gyorspácolt" és "füstölt ízű" jelzővel ellátott termékeket. Ugyanis a "füstölt ízű" sonkánál közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe, ahelyett, hogy valóban füstölnék.
Ha van hentes, akihez évek óta visszajársz, most is inkább nála vásárolj, tőle kérj tanácsot. Vagy válaszd olyan gyártó termékét, akit megbízhatónak gondolsz. Ha a sonka nem csomagolt, akkor kiváltképp csak megbízható helyen vedd meg, mert ebben az esetben különösen kritikus kérdés lehet az élelmiszerbiztonság, főleg manapság! Ha csomagolt, akkor olvasd el alaposan a címkét, tudd, hogy mit kapsz a pénzedért.

1) A csúcsminőség a parasztsonka kategória. Gondosan sózzák, hetekig érlelik és füstölik, majd szárítják. Viszont, ha nincs csomagolva és címkézve, akkor sok kézen és szállítóeszközön át került az elárusító helyre, ezért élelmiszerbiztonsági szempontból magas kockázatú.
2) A hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka bőrös vagy anélküli. Szárazon pácolják, néhány hétig érlelik, több napon át füstölik.
3) A gyorspácolt nyers sonka konyhasót és nitritet tartalmazó páclével beinjektált hús, több napig fedőpácban érlelődik, majd több napig füstölik.
4) A gyorspácolt, főtt sonka konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével beinjektált hús, amit csupán 1-2 napig érlelnek, néhány órán keresztül füstölik, vákuum csomagolják és 72 fokon főzik.

 

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.