Gyerekkoromban nagyon szerettem (pontosítva: most is szeretem...) Micimackót, akinek ma ünnepeljük a világnapját. Nekem pedig az a kérdés jutott erről eszembe, hogy milyen a jó méz? Biztosan Te is hallottad már, hogy sajnos sok esetben hamisítják, például kristálycukorral dúsítják (szirupozás), arányaiban radikálisan lecsökkentve a benne található értékes tápanyagokat. Kis túlzással az ilyen hamis méz egy nagyon drága cukorszirup. Ha egy termék jóval olcsóbb, mint a többi, akkor jó eséllyel valamilyen pancsolt készítménybe botlottál. A legpofátlanabb hamisítók viszont a hamis mézet is a megszokott piaci ár szintjén kínálják. A valódi méz természetes tulajdonsága a kristályosodás, míg a hamis mézre ez kevésbé jellemző. Ezért ha ránézel a címkére, és a palackozás dátuma óta eltelt pár hónap,viszont a "méz" még mindig áttetsző, akkor inkább ne vedd meg. A legtovább az akác marad folyós, a leggyorsabban a repceméz kristályosodik. Nagy eséllyel hamis termékről van szó, ha a kezedre cseppentve szinte vízszerűen elfolyik a méz. A hamis mézet arról is fel lehet ismerni, hogy a színe teljesen halvány, íze pedig jellegtelen. Gyakran kellemetlen utóízt hagy a szájban. Ha ilyenbe futottál, jegyezd meg a gyártó nevét és máskor inkább ne vásárolj tőle.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.