Elképesztő adat: a helyes, a fenntarthatóságot is figyelembe vevő táplálkozás 10 millió embert mentene meg a korai haláltól! - állítja egy friss felmérés*. Egyrészt egészségesebbek lennénk, így elkerülhetőek lennének a szív- és keringési problémák vagy a cukorbetegség. Másrészt mérsékelni tudnánk a klímaváltozás hatásait. Ehhez többek között a vörös hús és a cukorfogyasztást kellene csökkenteni, míg a gyümölcsökből, zöldségekből, diófélékből dupla annyit kellene ennünk. Minden jel arra mutat, hogy egyre többet kell hát foglalkoznunk a fenntarthatósággal. Te egyedül is sokat tehetsz, hidd el! Például csökkentheted az otthoni élelmiszerpazarlást. Kutatások szerint az otthon elkészített étel egyharmada landol a kukában. Ezzel nemcsak a bankszámládat apasztod feleslegesen, hanem a Föld erőforrásait és az élelmiszert is elpocsékolod. Mások ugyanis megehetnék. Érdemes tehát bevásárlólistával járni a boltba (ne vegyél meg más, felesleges dolgokat), ne tankolj be otthonra mindenből pluszt, hogy aztán kidobd, mert nem tudtad felhasználni a lejárati idő előtt. Csak annyit szedj a tányérra, amennyit meg tudsz enni. Használd a mélyhűtőt, fagyaszd le, ha többet főztél. Válaszd a szezonális, helyben termelt termékeket.

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.