Cukrot vagy édesítőszert használsz? Felnőtteknek napi 12 teáskanál cukor volna az ajánlott maximális mennyiség, de ezt sajnos nagyon könnyű túllépni, hiszen rengeteg ételben van rejtett cukor. A cukorral édesített ételek hamar megemelik a vércukorszintet, majd, amikor az visszaesik, újból jelentkezik az éhség. Mivel tudod hát helyettesíteni? Többfajta édesítőszer található a polcokon, most az eritritről írok bővebben. Az eritrit természetes édesítőszer, melyet gyümölcsök, gombák erjesztésével gyártanak. Az ezen a néven kapható édesítő pont úgy néz ki, mint a kristálycukor, nincs mellékíze, utóíze, szinte kalóriamentes, nem emeli meg a vércukorszintet. Így cukorbetegek, inzulinrezisztenciában szenvedők is bátran fogyaszthatják. Hashajtó hatással nem rendelkezik (ellentétben például a xilittel), de a mértéket ez esetben is tartsuk be. Édesítőereje egyébként 65%-ban felel meg a cukorénak - azaz jóval több kell belőle az ugyanolyan íz eléréséhez. Viszont jó tudni, hogy élesztőgátló hatású, azaz ne ezzel próbálkozz kelt tésztát készíteni. Azonban jól használható olyan ételek, sütemények készítéséhez, ahol fontos a cukor volumenének pótlása, például egy piskótatészta esetében. Én már próbáltam vele tojáshabot is felverni egy habcsók sütihez, hát azért messze nem olyan, mint a klasszikus cukros változat. Lehet belőle "porcukros" változatot is kapni, de én azt mondom, egy jó kávédaráló segítségével otthon is elő tudod állítani. Ugyan a cukornál jobb választás lehet az eritrit, mégis az volna az ideális, ha az édes ízeket inkább természetes formájukban élveznéd: például gyümölcsök formájában.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.