Bevállalós vagyok. Ha utazom, szeretem megkóstolni a helyi specialitásokat. Nos, itt Skóciában azért feladták a leckét. Kipróbáltam a disznósajt és a hurka keverékére hasonlító haggist, ami a legtipikusabb skót étel. A hagyományos recept szerint feldarabolt birka- vagy borjúbelsőségből (aprított szív, tüdő, máj) készül, amelyet faggyúval, hagymával, zabliszttel és fűszerekkel kevernek, majd juhbélbe vagy birkabendőbe töltenek és megfőznek. Hogy hangzik? Bevallom, nem rajongtam érte. Kísérletező kedvemben voltam, így került a tányéromra black puding is: ez tulajdonképpen a mi véres hurkánkhoz hasonlít leginkább. Picit erős ezzel indítani reggelenként, de lássuk be, régen az emberek jóval többet mozogtak, mint most, a kemény fizikai munkához pedig kellett az energia. Kipróbáltam a scone-kenyeret is (árpalisztből sütött lángos), ez viszont nagyon finom, ízletes volt. A gabonafélék közül leginkább a zab termesztésének kedvez az ország éghajlata, fogyasztják is számtalan formában. A már nálunk is népszerű zabkása (porridge) a skót reggeli szerves része, én kókusszal és szárított banánnal édesítettem. Az angolokhoz hasonlóan a nap első étkezését tojás nélkül itt sem lehet elképzelni. Mindezek mellé friss, színes zöldségeket választottam, fekete tea helyett pedig zöldet ittam. Tudom, nem szabályos, de a tízórait ezek után ki is hagytam.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.