Vékony a gyerkőc és keveset eszik? Vagy eszik, mégis zörögnek a csontjai? Mindig a ducikról beszélünk, pedig a 4-10 éves magyar gyerekek 13 százaléka számít vékonynak (szakkifejezéssel élve: alultápláltnak). A 11-18 éves fiataloknak pedig 7 százaléka esik ebbe a kategóriába. Viszont kiugróan nagy arányban soványak a 17-18 éves lányok (19%)! Ha a gyermek rendszeresen és normál mennyiségeket eszik, még fennállhat a minőségi éhezés, minőségi alultápláltság esete. Ez az egyoldalú táplálkozás következménye. Azt jelenti, hogy bizonyos tápanyagokból nem fogyaszt eleget. (Normál testsúlyú vagy túlsúlyos gyermek is lehet ebben az értelemben alultáplált!) Az alultáplált gyermek bőre száraz és fakó, nagyon fáradékony és kiállnak a bordái. Immunrendszere legyengülhet, gyakrabban lesz beteg társainál és hosszabb ideig tart a gyógyulás. Pontos diagnózist csak orvos állíthat fel: ha bizonytalan vagy, mindenképp fordulj a házi gyermekorvoshoz!
Íme néhány tipp Gyermek az asztalnál című táplálkozási útmutatómból:
- Egyen a gyermek naponta 5-6 alkalommal.
- Próbáld növelni kedvenc ételei tápanyagtartalmát. Például a tésztát meglocsolhatod egy kiskanál extra szűz olívaolajjal, a főzeléket vagy más zöldséges ételeket tuningold tejföllel, sajttal, burgonyával, stb.
- Étkezések között kínáld a gyermeket egészséges nassokkal: sótlan olajos magvakkal, aszalt és friss gyümölcsökkel, házi sajtós/túrós pogácsával.
- Étkezések előtt fél órával már ne kínáld folyadékkal, ne vegye el a helyet az ételtől.
- Ne édességgel és cukros dolgokkal kínáld, hanem teljes kiőrlésű gabonából készült ételekkel, tejtermékekkel, tojással, húsokkal, halakkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel.
- Ebéd vagy vacsora előtt mozogjatok, sétáljatok, játsszatok, sportoljatok együtt a szabad levegőn. Így jobb lesz az étvágya.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.