Te is E-szám fóbiás vagy? Természetellenesnek, egészségtelennek, méregnek tekinted az adalékanyagokat? E300: ez bizony a C-vitamint jelöli. E100: ez pedig a kurkuma. Egyikre sem mondanám, hogy gond lenne vele. Nemcsak a tartósítószereket, színezékeket jelölik E-számok, hanem egy csomó vitamin vagy a növények színét és ízét adó anyag is ide tartozik, a citromsavtól a karamellig. Kizárólag azért, mert egy élelmiszer tartalmaz adalékanyagot, nem nevezhető egészségtelennek, de ez fordítva is igaz, tehát, csak azért, mert nem tartalmaz adalékanyagot, nem nevezhető egészségesnek. Miért használják őket az élelmiszergyártók? Mert jobb ízű vagy szebb lesz a termék, továbbá nem romlik meg két nap alatt. Mivel az E-számok listája mára többszázasra hízott, senkitől sem várható el, hogy ezt a listát lobogtatva járjon vásárolni, majd egyenként bogarássza az élelmiszerek címkéjét. Ha minél több friss zöldséget és gyümölcsöt vásárolsz, ha magad facsarod a gyümölcslevet vagy készíted a smoothie-t, ha magadnak főzöl zöld fűszerekkel, te készíted a kekszet vagy a piskótát, akkor jóval kisebb az esély arra, hogy olyan adalékanyagokat eszel rendszeresen, amik még megengedettek ugyan, de nem szükséges. Én is támogatom a minél természetesebb étrendet, de rettegni azért nem kell.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.