Miért hűt jobban melegben a forró ital? Mi történik, ha meleg teát iszunk? A szánkban lévő hőérzékelő receptorok jelzést küldenek az agyba. Az agyunk a meleg ellensúlyozása érdekében az izzadás fokozására kötelezi a testünket, amely a szervezetünk természetes hűtőmechanizmusa. Az izzadság párolgásával csökkenti a szervezetünk hőmérsékletét, így lehűlünk, jobban érezzük magunkat. Ez a hatás pedig hosszabban tart, mintha jeges italt innánk, ami rövid ideig ad felfrissülést. Tudtad, hogy a csípős ételek fogyasztása esetén is hasonló a mechanizmus? A receptorok ugyanígy reagálnak a hő mellett a csípős paprika erejét adó un. kapszaicin nevű vegyületre is. Ezért érezzük forrónak a csípős ételeket, és ezért izzadunk, ha ilyet eszünk. Talán ez az oka annak, hogy a melegebb éghajlati övön elhelyezkedő trópusi országok konyhája gyakran, nagy előszeretettel használja a csípős hozzávalókat.

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.