Te hogy teszed be a hűtőbe a tojást? Előtte alaposan megmosod? Netán fogkefével percekig sikálod, mert csak akkor lesz tiszta?
Jó tudni, hogy a tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során ugyanis megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Ha szennyezett a tojás, próbáld meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mosd, sikáld és alaposan öblítsd le.
A héjas tojást száraz, hűvös helyen (70-80% páratartalom, 2-18°C), vagy hűtőszekrényben tárold. Fontos, hogy a tojás tárolás során ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert a héjon baktériumok lehetnek.
Tojásfőzéshez mindig friss tojást használj. Frissességüket közvetlenül felhasználásuk előtt tudod vízbemerítéssel ellenőrizni. A friss tojás lesüllyed, az állott tojás lebeg a víz felszínén. A régebbi, állott tojásokat csak egyenként, külön csészébe feltörve használd fel. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, inkább dobd ki.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.