Kaptam gyűrűt Zanzibáron egy szuahéli fiútól és el is fogadtam!
Mielőtt bárki rosszra gondol -virágból készített gyönyörű gyűrűt, nyakláncot kapott minden nő, valamint levélből fonott koronát, akik ellátogattak a fűszerfarmra.
Zanzibárt Fűszer-szigetnek is nevezik (a “Feketék Földje” elnevezés mellett), hiszen régebben ők voltak például a legnagyobb szegfűszeg exportőrök.
Mára lecsúsztak a trónról, de emellett többek között szerecsendiót, kurkumát, vaníliát, fahéjat és borsot is termesztenek. Ezeket a fűszereket gyógyításra is használják.
Itt a növények minden részét felhasználják, fantasztikus volt látni például a dzsemek végtelen sorát (és néhányat megkóstolni). A banán mindenhol megtalálható, süteményekbe, szószokba is használják, a virágját is megcsodálhattuk.
Jártunk egy lenyűgöző mangrove erdőben is, amelyet gyakran hívják tengerparti mocsárerdőnek vagy trópusi erdőnek is. Nem véletlen, hiszen hatalmas kiterjedésű erdőről van szó, amely a partok mentén az árapály területen található. A mangrove növényzete az apály idején száraz lesz és a kusza, mindent átszövő gyökérrendszer így láthatóvá válik. Dagálykor a terület ismét víz alá kerül, a fák is vízbe merülnek, úgy, hogy szinte csak a lombkorona látszik ki.
Zanzibár rengeteg felfedeznivalót tartogat, örök élmény marad, az biztos.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.