Tudtad, hogy ezek az ételek okoznak a leggyakrabban allergiás reakciót?
A szerencsések közé tartozom, mert nem vagyok se allergiás, se érzékeny bizonyos ételekre, azonban sokan ezt már nem mondhatják el magukról. Napjaink egyik nagyon gyakori problémája, hogy valaki szenved, ha elfogyaszt egy élelmiszert.
Az ételallergia nem összetévesztendő a táplálékintoleranciával!
Az alapvető különbség többek között az, hogy az allergiás tünetek rögtön az étel elfogyasztása után jelentkeznek, intolerancia esetén pedig a tünetek több órával vagy akár több nappal később okoznak problémát.
A leggyakoribb ételallergia tünetek:
- kipirosdott szemek
- nehézlégzés
- kiszáradt ajkak és szájüreg
- bőrpír és kiütések
- mellkasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés
- anafilaxiás sokk (ez rendkívül veszélyes, mely azonnali ellátást igényel)
 Ha tisztában vagy az éltelallergiáddal, akkor érdemes az alábbiakra figyelned:
- mindig alaposan mosd el az evőeszközöket, tányérokat, hiszen keresztszennyeződés könnyen történhet a saját konyhádban is
- alaposan takarítsd mindig a konyhapultot is, ne csak az eszközöket
- ha étterembe mész, mindig érdeklődj a felszolgálónál, hogy milyen allergének fordulhatnak elő a konyhájukban, és jelezd nekik, hogy milyen alapanyagra vagy allergiás
- mindig nézd át a termékek címkéit, mert pl. sok felvágott tartalmazhat tejet, glutént, magvakat
Amennyiben tüneteket tapasztalsz magadon, érdemes naplózni az étkezésedet, hogy mi okozza a problémát, illetve mindenképpen érdemes szakértőhöz fordulni!
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.