Még itt a karácsony, de már készülsz a szilveszterre? Nálatok sincs újévi ebéd lencse nélkül?


A hagyományos levesen vagy főzeléken kívül számtalan finomság készülhet belőle. Például saláta vagy fasírt. Én maradok az idén a klasszikus főzeléknél.

Van pár tippem hozzá:

1. rántás nem szükséges, elég, ha a főtt lencse egy részét leturmixolod és visszateszed a főzelékhez. Garantáltan krémes, könnyebb és hangsúlyosan lencseízű lesz a végeredmény.

2. Ecet helyett pedig kipróbálhatnád mustárral: kellemesen savanykás íze lesz.

3. Ha pedig el akarod kerülni a puffadást, öntsd le róla az első főzővizet, miután felforrt.

4. Választhatod a vöröslencsét is. Szeretem ezt a fajtát is, mert nem kell előre beáztatni, sokkal gyorsabban megfő (kb. 20 perc alatt), mint a sima, ráadásul kevésbé puffaszt (igaz, alacsonyabb rosttartalma miatt). A vöröslencse nagyon krémesre fő, így szuper krémlevest varázsolhatsz belőle, de répával és krumplival laktató zöldségfasírtot is készíthetsz.

Egyébként azt javaslom, ne csak újévkor egyél lencsét, kerüljön gyakrabban az asztalra! Sok vitamint (B1-, B2- vitamint, folsavat) és ásványi anyagot (kálium, foszfor, magnézium, cink, mangán) tartalmaz, glikémiás indexe alacsony. Magas a rost-, illetve fehérjetartalma, amely utóbbi főleg a vegetáriánusoknak lehet fontosabb.

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.