A legjobb vasárnapi program: ködös reggelen gesztenyeillattal megtölteni a konyhát és az egész lakást!
Még a Nap sem kelt fel (és ahogy látod, kócosan és fürdőköpenyben már munkálkodom), bekerültek a gesztenyék a sütőbe. A családom összes férfitagjának nagy örömére!
 
Miért is szeretjük a gesztenyét?

- tartalmaz B6-, C-vitamint, folsavat, káliumot, mangánt, foszfort jelentősebb mennyiségben
 
- segíthet székrekedés ellen magas rosttartalma miatt, a többi olajos magtól eltérően viszont kevés zsír található benne

- 100 gramm tisztított gesztenye 170 kcal-t, 1 gramm zsírt és 33 gramm szénhidrátot tartalmaz (összehasonlításképpen: 100 gramm tisztított dió 650 kcal-t, 57 gramm zsírt, és 12 gramm szénhidrátot).
 
Hogyan szoktam elkészíteni?
A jól megmosott és bevagdosott gesztenyéket minimum fél órára beáztatom vízbe. Amelyik feljön a tetejére, az nem jó, ne használd! Az áztatás azért fontos, mert így nem fog kiszáradni a sütés alatt. Magas hőmérsékleten (minimum 200 fokon) kb. fél óráig szoktam sütni.
Magában is hamar elfogy, de használom akár sós ételekhez is: jól illik csirkéhez, birsalmához, körtéhez, szilvához, de passzol mellé fűszerben a fahéj, a szegfűbors.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.