"Karácsony könnyebben": Már tervezgeted, hogy milyen
süteményekkel készülsz az ünnepekre?
Az a tapasztalatom, hogy rengeteg sütirecept eleve túlságosan édes. Simán elhagyhatod az ajánlott cukormennyiség egyharmadát (vagy akár a felét), még úgy is nagyon kellemesen édes lesz az elkészült finomság.
Cukor helyett édesítőszert is használhatsz a süteményekhez, de nem mindegyik használható sütéshez. Lehetőleg természetes alapanyagból legyen az a cukorpótló.

Most két megoldást ajánlok.
1) ERITRIT (eritritol) - Nagyon minimális ennek a cukorpótlónak a kalória- illetve szénhidráttartalma, a felszívódott mennyiség 90 %-a változatlan formában távozik a szervezetből. Sajnos van egy enyhe mellékíze, amit meg kell szokni. Édesítő ereje gyengébb, mint a kristálycukoré, ezért kb. 40 %-kal többet kell belőle használni. Nem karamellizálható. 160 C fokig sütésálló, afelett elveszíti édes ízét. Nem segíti az élesztőgombák szaporodását, így az eritrittel készült kelt tészták kevésbé lesznek puhák, levegősek, mintha kristálycukorral készültek volna.
Adagolása: 4 ek. (8 dkg) cukor = 6 ek. (12 dkg) eritrit (=eritritol)
2) "NEGYEDANNYI ÉDESÍTŐ" - ezen a néven az eritrit és a stevia keverékéből álló cukorpótlókat árulnak a boltok polcain. Használata gazdaságos, mivel édesítő ereje valóban négyszerese a kristálycukorénak, tehát nevéhez hűen negyedannyi kell belőle. Kalóriamentes, szénhidrátmentes, nincs mellékíze. A süteményekhez ugyanúgy használható, mint a hagyományos kristálycukor, de arra figyelni kell, hogy 160 fok feletti sütésnél veszíthet az édes ízéből.
Adagolása: 4 ek. (8 dkg) cukor = 1 ek. (2 dkg) stevia eritrit keverék (=negyedannyi édesítő).

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.