Októberben a levelek sárgulnak, a szezonális alapanyagok között viszont rengeteg a zöld, amit érdemes kihasználni, mert ezeknek az ára ilyenkor kedvezőbb, illetve a legmagasabb a tápanyagtartalmuk.

Lássuk, hogy melyek az októberi kedvencek:

Birsalma: 100 grammnyi birsalmában 42 kalória, 9 gramm szénhidrát van. Vitaminok közül B1- , B2- , E-vitamin van benne, ásványi anyagok közül pedig tartalmaz káliumot, magnéziumot, vasat. Az összes gyümölcs közül ennek a legmagasabb a pektintartalma. Biztosan te is kóstoltál már birsalma sajtot, szuper csemege, bár az elkészítése kissé macerás, de nagyon jól harmonizál különböző sajtokkal, finom pékáruval.

Cékla: a cékla tartalmaz C-vitamint, niacint, folsavat, vasat, mangánt és cinket is. Antioxidáns-tartalma miatt a daganatos megbetegedések megelőzéséében játszhat szerepet. A bolti, cukrozott-savanyított verzió helyett inkább otthon fermentáld, de javaslom, hogy nyersen is fogyaszd, de akár még süteményt is készíthetsz belőle. Figyelem, ne ijedj meg, ha fogyasztása után a mosdóban is érnek meglepetések, erős színanyaga befolyásolhatja a vizeletet és a székletet is.

Cukkini: energiatartalma igen csekély, 100 gramm cukkini 32 kalóriát tartalmaz, szénhidráttartalma 5,3 gramm, 95%-a pedig víz, ezért kiváló folyadékforrás. Folsav és béta-karotin tartalma is említést érdemel, de van benne magnézium, mangán és kálium is. Bár a grillszezon elmúlt, ősszel érdemes például a rántottádhoz reszelni, vagy akár darált húsos töltelékkel és sajttal együtt megsütni sütőben.

Fejes saláta: 100 grammban csupán 13 kalória van, viszont kalcium tartalma 35 mg, vastartalma 1,24 mg. A levelekben flavonok és antocianinek vannak, amelyeknek a legnagyobb antioxidáns-aktivitásuk van. Mindenkit arra bíztatok, hogy a friss, roppanós leveleket nyugodtan rágcsálja a főétkezések mellé: nálunk már egy tésztaétel esetében is biztosan kerül az asztalra ebből a primőr termékből, kis tökmagolajjal meglocsolva.

Kelbimbó: Vitaminok közül C –, B1-, B2-, B6-, E-vitamint, folsavat, ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket is tartalmaz. Ez is egy káposztaféleség, melyekre általánosságban jellemző egyébként a magas C-vitamin tartalom. Jelentős a fitonutriens tartalma, mely a daganatmegelőző étrendben játszhat fontos szerepet. Viszont kíméletesen kell hőkezelni, mert hő hatására ezek az anyagok lebomlanak. Inkább gőzölve vagy párolva készítsd el.

Mogyoró: mint minden olajos magnak, a mogyorónak is magas az energiatartalma: 100 gramm mogyoró 690 kalóriát tartalmaz és 63,5 grammnyi zsírt. Könnyen avasodik a zsírtartalma miatt, ezért rövid ideig áll el. Tartalmaz foszfort, kalciumot, magnéziumot, mangánt, szelént, vasat, cinket is. Nyersen és pörkölve is finom, de krémesre darálva magvaj is készíthető belőle, ami a reggeli kásákban és smoothiekban is jól jöhet.

Petrezselyemgyökér: 100 grammban 30 kalória van, alacsony a zsír- és szénhidráttartalma. Tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, cinket. Szerintem a jó húsleves alapja, enélkül nem is szoktam hozzákezdeni, hiszen nagyon kellemes alapízt ad a levesnek.

Póréhagyma: a többi hagymához képest a póréhagymának kicsit enyhébb az íze, ami a kisebb alliin-tartalmának köszönhető, ezért nyersen is finom például salátákban, de egy melengető póráhagyma-leves is jól tud esni az őszi napokon. 100 grammnyi póréhagyma 32 kalóriát tartalmaz.

Szeder: 100 gramm szeder 43 kalóriát tartalmaz, ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és C-, B2-, B3-, E-vitamint, folátot találunk benne. Élelmi rost-tartalma hozzájárul a megfelelő bélműködéshez, illetve kiemelkedő a C-vitamin és antioxidáns-tartalma. Szörpként és lekvárként szuper, érdemes belőle nyersen fagyasztani is.

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.