Jöjjenek a szeptemberi szezonális sztárok!

Lássuk, hogy ebben a hónapban mit rejtenek a piacok és a boltok polcai zöldség és gyümölcs fronton, melyek éppen a betakarítási időszakban vannak. Az ősz eleje mindig csodás ebből a szempontból!

Alma: 100 grammjában mindössze 31 kalória van, a háztartásokban szerintem leggyakrabban előforduló gyümölcsfajta. Tartalmaz B1-vitamint, niacint, folsavat, valamint egyik fő, vízben oldódó rostja a pektin, amely gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását. Az almát legjobb, ha némi fehérjével (pl. edámi sajt) vagy egy marék olajos maggal együtt fogyasztod, melyek lassítják a felszívódását.

Dió: a dió 100 grammjában már jóval több energiatartalom van, körülbelül 650 kalória, valamint 55 gramm zsír. Különböző B-vitaminok, valamint foszfor, magnézium, vas és cink is található benne. Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Szuper tulajdonságai vannak, de azért nem szabad ész nélkül sem fogyasztani, inkább kiegészítésként, saláták „díszeként”.

Körte: a körte igazi „rost király”, ugyanis egy 150 grammos körte elfogyasztásával a napi rostbevitel több mint negyedét fedezni tudod. Nagyon jó kálium, kalcium, magnézium, szelén és vastartalma van.

Mandula: a mandula, csakúgy mint a dió, szintén nem „szerénykedik”, ha energiatartalomról van szó. 100 grammban több mint 600 kalória van, de tartalmaz magnéziumot, kalciumot, rezet és folsavat is. Ha tehetem, az olajos magvak közül ezt fogyasztom a legszívesebben, minden süteményt vagy zabkását feldob!

Spenót: ez a csodás zöldség magas víztartalmú, illetve kalciumban, magnéziumban gazdag. Kismamáknak különösen javasolt a fogyasztása magas folsavtartalma miatt. Túlzásba sem szabad vinni a fogyasztását, ugyanis a benne lévő oxálsav gátolhatja a kalcium és vas felszívódását.

Sütőtök: vitaminok közül a sütőtök B1- , B2- és C vitamint tartalmaz főleg, valamint van benne még folsav, és talán a színe miatt nem meglepő, de karotin is. Sőt, minél sötétebb narancsszínű a tök húsa, annál több béta-karotin található benne. A látószervek és a bőr egészsége miatt pedig fontos, hogy ebből igyekezz elegendő mennyiséget fogyasztani. Én nagyon szeretem levesként, de simán sütve is nagy kedvenc, akár valamilyen különleges, arab fűszerrel.

Szilva: a szilva víztartalma 87%, 100 grammjában körülbelül 45 kalória van. Antioxidáns-tartalma miatt támogatja az immunrendszer ellenálló képességét, valamint védi a szív-és az érrendszer működését is.

Szőlő: a szőlőnek is kiemelkedő a víztartalma, majdnem 80%. Cinket, szelént, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Ez a gyümölcs is szuper antioxidáns, élelmi rostjai pedig jó hatással lehetnek a bélműködésre és az emésztésre. Csökkentheti az LDL(rossz)-koleszterin szintet és növelheti a HDL(jó)-koleszterin szintet.

Zeller: őt aztán rágcsálhatod kedvedre, ha alacsony kalóriás zöldségre vágysz, ugyanis 100 grammjában csupán 14 kalória van. Van benne kalcium, nátrium, foszfor és magnézium, vitaminok közül pedig többek között C- , E- , és B-vitaminok. Nyersen salátákban szuper, de levéből turmixot is lehet csinálni.

 

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.