“Kínában mostantól csak az tarthat élő videós bejelentkezést egészségügyi, jogi, illetve pénzügyi témában, aki hitelesen tudja igazolni, hogy az adott területen végzettséget szerzett” - olvastam a Nők Lapja hasábjain.

 

Főleg a magánpraxisokban egyre több lehetőség van akár videó- vagy telefonhívásban egyeztetni szakorvossal, dietetikussal, és hatalmas előrelépés már a “felhő rendszer” az állami ellátásban is. Egyértelműen az a jövő, hogy a digitális kommunikációs formák az egészségügyben is népszerűek lesznek, ami szerintem szuper dolog!

 

Azonban minden érmének két oldala van, és a fent olvasható kínai hír ezen gondolkodtatott el engem is. Honnan tudhatjuk, hogy biztosan jól képzett “szakemberhez” fordulunk, ha az online térben keressük a megoldást a problémánkra?

 

Azt gondolom, hogy itt nemcsak a konzultációról, hanem akár egy weboldalról, Instagram vagy Facebook oldalról is szó lehet. Gomba mód szaporodnak kicsiny országunkban is az “egy könyvet elolvastam, szakember vagyok” típusú hozzáértők. Az érdeklődés szuper, hogy ennyire megnőtt az egészséges életmód iránt, de nem hiszem, hogy mindenkinek praktizálnia kellene, ha erre nincsen eléggé felkészülve, pláne nem az online tér adta szabad terepen. A cipész maradjon a kaptafájánál!

 

Viszont Te, aki beleeshet abba a csapdába, hogy nem megfelelő oldalról tájékozódsz vagy nem képzett szakemberhez fordul, érdemes néhány alapvető dolgot mérlegelned, mielőtt tényként könyveled el az olvasottakat vagy befizetsz valakihez egy konzultációra és meghallgatod a tanácsait:

 

Nézz utána annak, hogy az adott oldalnak kik a szakértői! Tájékozódj, hogy a szakembernek milyen képesítése van, olyanhoz érdemes fordulni, aki mögött nem a két hét alatt elvégezhető gyorstalpaló kurzusok állnak.

Az ajánlások sokat tudnak segíteni, keress rá akár csoportokban, vagy csak simán az interneten, hogy kinek milyen tapasztalata van az adott honlappal, szakemberrel.

Olvass utána és mérlegelj, mielőtt pl. egy adott módszerben jártas tanácsadót választasz: nem vagyunk egyformák, lehet, hogy valakinek bevált egy alternatívabb módszer, de lehet, hogy neked például hagyományosabb, vagy éppen extrább megközelítésre van szükséged.

És a kedvencem: a Facebook csoportokban sajnos nem minden igaz! Nagyon jó, hogy mindenféle támogató közösség létezik már, de ne a komment szekció alapján döntsd el, hogy például hogyan teszed össze az étrended. Érdeklődni, tájékozódni, tanácsot kérni ér, de nem szabad minden dolgot rögtön magadénak érezni, hogy “na ez nekem is biztosan be fog válni!”.

 

Egy biztos: ha komoly problémád van, ne bagatellizáld el, keress egy megfelelő orvost, dietetikust, gyógytornászt, aki segít téged az utadon! Egészségügyi szakember és szakember között is van különbség, olyat válassz, aki neked és az igényeidnek megfelel. Hiszen arra a leggyorsabb hely az internet, hogy ennek utánanézz! Ne feledd: az orvos az orvostudománnyal, a dietetikus a táplálkozástudománnyal foglalkozik - ezek tudományos bizonyítékokon alapulnak.

 

fotó: Gösser Szilvia

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.