Egy kiadós teniszedzés után bizony eléggé megéhezek, és hogy pótoljam az energiát, egy guszta, teljes kiőrlésű bagettből készült szendvicset eszek, benne sajttal, csirkehússal, mellé pedig egy színes saláta is elfogy. 

 

Teszem ezt azért, mert egyrészt szeretném visszatölteni az energia szükségletemet, illetve egyszerű okoknál fogva éhes vagyok egy izzasztó edzés után! Nem érzek bűntudatot, egyszerűen igyekszem jó energiaforrást választani, és számomra ezek az alapanyagok ebbe a kategóriába esnek.

 

Az évek során egyfajta „mumus” lett a kenyérfogyasztás. Sok embernek a diéta fogalma egyenlő azzal, hogy akkor bizony kenyeret biztosan nem lehet enni.

 

Akkor egy diéta során lehet enni kenyeret? Igen, lehet! Természetesen a mérték és a minőség is számít, valamint ha valaki speciális étrendet követ.

 

Van olyan egyáltalán, hogy jó fajta kenyér? Talán azt már sokan tudják, hogy a fehér lisztből készült kenyérfélék tápértéke és rosttartalma alacsony. Lehet, hogy valaki hiába eszik meg 3-4, fehér lisztből készült zsemlét, nem lakik jól. Ez nem véletlen. Sajnos ráadásul egyre több helyen találkozom olyan „pékáruval”, ami már ránézésre is csak egy üres, felfújt valaminek látszik: jóllakni tőle nehezen fog tőle az ember. A teljes kiőrlésű kenyerek ezzel szemben tápanyagokban sokkal gazdagabbak, rosttartalmuk nagyobb, jobban laktatnak.

 

Szerencsére azt is látom, hogy nem csak az otthoni kenyérsütésben éli reneszánszát a kovász használata: egyre több helyen tudsz vásárolni kovászos, vadkovászos termékeket is.

 

Jogosan merül fel a kérdés azonban, hogy a folyamatosan növekvő élelmiszerárak mellett hogyan engedhet meg valaki magának olyan kenyeret, aminek kilója 1500 forint környékén mozog. Szinte luxusnak számít az, hogy valaki kovászos kenyeret eszik: azonban felhívom arra is a figyelmet, hogy amíg a fent említett zsemléből elfogy egyszerre 3-4 darab, addig egy masszív, tömör, teljeskiőrlésű, kovásszal készült kenyérből egy nagyobb méretű szelet is elég lesz. Persze még így sem tud vetekedni a vizes zsemle árával sajnos…

 

Mivel a kenyér az egyik alapvető élelmiszer sok családnál, fontosnak tartom, hogy lehetőleg a jobb minőségű választására törekedj! Ha pedig teheted, akkor próbáld ki az otthon sütést!

 

Egy egészséges felnőtt szervezet esetében nem érdemes démonizálni a kenyeret. Pláne, ha sportolsz, aktív fizikai munkát végzel. Olvasd a címkéket, tájékozódj, figyeld a tested jelzéseit! Megfelelő információkkal és tudatossággal nem lesz a mumusod a kenyérfogyasztás!

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.