Itt vannak az augusztusi szupersztárok! 

 

A nyár utolsó hónapja is rengeteg szezonális finomságot hoz nekünk. Augusztus vége felé már érdemes az őszre való befőzésre, fermentálásra is gondolni: a következő zöldségek és gyümölcsök között jócskán akad ilyen. Pláne, hogy a hónap végén már mintha „benne lenne a levegőben” az ősz, ilyenkor aztán könnyebb is azon gondolkodni, hogy mit érdemes eltenni a kamra, hűtő polcaira, a mélyhűtőbe.

 

  • bab: magas a fehérjetartalma (mint általában a hüvelyeseknek), és alacsony a zsírtartalma. Tartalmaz káliumot, magnéziumot, vasat, B-vitaminokat, folsavat. Áztatással elkerülhető puffasztó hatása. Nemcsak főzelék alapanyagként érdemes használni: a babból szuper finom püré, fasírt, saláta is készíthető.
  • fekete áfonya: 100 g áfonya 57 kalória van, tartalmaz C-vitamint, folátot, niacint. Az élelmirost-tartalma miatt szuper segítség a belek megfelelő működéséhez, kiemelkedő az antioxidáns tartalma. Nálunk gyakran kerül a zabkására, a befőzést sajnos itthon nem éri meg, mert vagy nyersen, vagy például sütemény alapanyagként hamarabb elfogy.
  • füge: 100 gramm nyers füge 74 kalóriát tartalmaz, szárítva azonban már 249-et. Többek között kalcium, vas, magnézium, cink, mangán és szelén is van benne. Szerintem az egyik legelegánsabb gyümölcs, csodásan néz ki sütemények díszeként, de hozzá illő fűszerekkel párosítva lekvárnak is kiváló, pláne, hogy alig igényel édesítést.
  • lilahagyma: C- , B1- , B2-vitamint, folsavat, káliumot, vasat, magnéziumot is tartalmaz. Tulajdonképpen a lilahagyma is vöröshagyma: lila színét az antocián nevű színanyagnak köszönheti. Szerintem a lilahagymát nem csak ételek alapjaként érdemes felhasználni: igazi „nagyágyút” készíthetsz belőle, ha lilahagyma lekvárt készítesz (kellemes fűszerekkel, pici mézzel).
  • őszibarack: 100 gramm őszibarackban 41 kalória van, víztartalma pedig 88%. Enyhén vizelet- és hashajtó hatása lehet. Igazi ősszel előkerülő alapanyag: sokan lekvárnak, kompótnak főzik be, de én nagyon szeretem hideg krémlevesnek elkészítve.
  • paradicsom: augusztusban a paradicsom ára egyre kedvezőbb, és ez azért jó hír, mert rengeteg gyors recept alapanyagja. Azt érdemes tudni, hogy a benne található vitaminok hő hatására lebomlanak, azonban egyik aktív anyaga, a likopin, hőkezelés után sokkal jobban hasznosul. Érdemes kipróbálni az otthon készített szárított paradicsomot, vagy indiai fűszerekkel kombinálva paradicsom csátni is készíthető.
  • sárgabarack: 100 gramm sárgabarack víztartalma 87%, és 48 kalória van benne. Nemcsak főzésre, sütésre alkalmas: a belőle készült magolaj puhítja, fiatalítja a bőrt. Védi a szem egészségét, elősegíti az emésztést. Dzsem, lekvár, kompót alapanyag, de szerintem izgalmas a belőle készült mártás húsok mellé.
  • szeder: a szeder is C-vitamin és antioxidáns „nagyágyú”. Csodásan lehet a szederrel süteményeket, tortákat díszíteni (cukorszórás helyett inkább ez kerüljön a szülinapi tortára), de szörpnek és lekvárnak is finom.
  • szilva: az ősz igazi előfutára, tartalmaz káliumot, vasat, magnéziumot, cinket. Támogatja az immunrendszer ellenálló képességét, megelőzheti a székrekedést. A szilva is remekül passzol a sós ételek mellé, akár egyszerűen félbevágva, fűszerezve, sütőben megsütve mutatós kiegészítője lehet egy már kissé őszies menünek.

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.