Biciklizés közben gondoltam, közelebbről is szemügyre veszem ezt a csodás napraforgó mezőt!

 

A napraforgó, valamint más növények, és leginkább a belőlük készült olajok háztartásunk alapvető részei. Nem mindegy azonban, hogy melyiket mire és milyen mennyiségben használod!

 

Az étolajokat sajtolással, finomítással nyerik ki a növényekből. Az állati zsiradékok népszerűségét a megjelenésük visszaszorította, melyben az is befolyásoló tényező volt, hogy a növényi olajok ára kedvező lett, illetve sok ember már nem tart állatot.

 

Érdekességek a növényi olajokról:

  • előállítási technológia alapján három kategóriát különböztetünk meg: szűz, hidegen sajtolt, finomított,
  • a szűz és a hidegen sajtolt esetében semmilyen adalékanyag hozzáadása nem engedélyezett,
  • a finomított olajok hőstabilitása nagyobb, ezeket sütésre, főzésre érdemes használni,
  • a repceolajnak korábban kellemetlen szaga volt, de ma már a növénynemesítésnek köszönhetően megszűnt ez a tulajdonsága,
  • a kókuszolajról sokan úgy gondolják, hogy ha abban főznek és sütnek, az „diétásabb”, azonban érdemes tudni, hogy egy evőkanálnyi kókuszzsír kb. 100 kalóriát tartalmaz,
  • az olajat sosem szabad közvetlen hőnek kitenni tárolása közben, mindig fénytől védve tartsd otthon,
  • csak egyszer szabad használni a sütőolajat, újramelegítése nem javasolt, ugyanis hevítéskor keletkezhetnek káros hatású zsírsavak,
  • olajat sose önts közvetlenül lefolyóba, WC-be, inkább gyűjtsd egy külön edénybe, és vidd el egy gyűjtőhelyre.







 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.