Júliusban tobzódunk szuper szezonális zöldségekben és gyümölcsökben, lássuk hát a legnépszerűbbeket!

cukkini: igazi aduász a diétázók körében, hiszen 100 grammban csak 32 kalória van, magas a C-vitamin-, a folsav- és a béta-karotintartalma. Szerintem grillezve a legjobb, de akár tócsni alapanyagként is szolgálhat.

fejes káposzta: nyersen is kitűnő fogyasztani, pl. lereszelve, salátának bekeverve, hiszen hő hatására a benne található anyagok többsége lebomlik. Jelentős a C-, B-vitamintartalma, illetve a folátban is gazdag.

görögdinnye: 100 gramm görögdinnyében 29 kalória van, víztartalma pedig igen magas, kb. 91,5%. Káliumot, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz. Érdemes salátákba is belecsempészni, például feta sajttal kiegészítve.

körte: igen magas a rosttartalma, egy 150 grammos körte elfogyasztásával az ajánlott napi rostbevitel kb. 37%-át lehet fedezni. A legjobban én kompótként szeretem, de pitének vagy lekvárnak sem utolsó!

kukorica: 100 grammnyi kukoricában 131 kalória van, tehát a fogyasztásával érdemes óvatosan bánni, ha oda kell figyelnünk a kalóriákra. Tartalmaz magnéziumot, káliumot, illetve szelént is. A klasszikus főtt kukorica mellett érdemes a grillezést is kipróbálni, mutatós és egyszerű étel a grillhúsok mellett.

meggy: szuper vas, kalcium, cink és magnézium forrás, illetve antioxidánsokban is igen gazdag, mint minden piros bogyós gyümölcs. Jó hatással van az emésztésre, ha frissen fogyasztjuk, illetve a székrekedést is segíthet enyhíteni.

patisszon: a patisszon egy kissé alulértékelt zöldség, pedig remek fogásokat lehet belőle készíteni. Magas a víztartalma, kb. 91%, tartalmaz cinket, vasat, mangánt. Én már ettem úgy, hogy a panírozás előtt fokhagymás tejbe lett áztatva, és így meglepően puha lett a zöldség, próbáljátok ki!

ribizli: 100 grammban 48 kalória van, pektintartalma viszont kimagasló. Kiemelkedik még a C-vitamin tartalma, illetve a káliumot, a vasat, a magnéziumot is érdemes megemlíteni.

sárgadinnye: víztartalma kicsit elmarad a görögdinnyétől, de a sárga kistestvéré is elég magas, kb. 87-88%. Tartalmaz C-vitamint, folsavat, kalciumot. Érlelt sonkával párosítva igazán királyi csemege!

 

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.