A becsapós cukor
Naiv elképzelés azt gondolni, hogy az élelmiszerek címkéjén mindig egyértelműen olvashatod azt, hogy van-e benne hozzáadott cukor vagy sem. A cukor egy „ezerarcú” alapanyag, aminek rengeteg elnevezése van. Az édes íz szeretete genetikailag belénk van kódolva: egy egészséges felnőtt esetében nem a teljes kizárásán, hanem a mértékletes fogyasztásán kell igyekezni. Az egyik legjelentősebb cukorforrásunk a cukornád, emellett pedig gyakran édesítjük az életünket mézzel, vagy gyümölcsökkel (pl. banán, datolya). Az itthoni cukorgyártás fő alapanyag a cukorrépa, amiben ugyanaz a cukor található meg, mint a cukornádban: ez a híres szacharóz.A cukrok a szénhidrátok egyik csoportja, melyek fontos motorjai a testünknek. A napi energiaszükségletünk 50-55%-át célszerű szénhidrátokból fedezni, amiben maximum 10%-nyi energiányit tegyen ki a cukor. A probléma azzal van, hogy az évek során az egyre változatosabb nevű cukor elnevezések képesek megzavarni a fogyasztót, ami főleg abban az esetben veszélyes, ha valakinek diéta vagy életmód miatt nagyon szigorúan oda kell figyelnie a cukorbevitelre (pl. cukorbetegség, inzulinrezisztencia, stb.). A képen látható elnevezések mind a cukrot rejtik, így ezeket is érdemes figyelni a csomagoláson. Ha valami újdonság számodra a címkén, és oda kell figyelned a cukorbevitelre, akkor inkább keress rá az interneten, akár a boltban is, mielőtt megveszed!
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.