Szezonális alapanyagok júniusban
Azt hiszem, a június méltó módon megérdemli a színes hónap elnevezést, ugyanis az ehavi szezonális zöldségek és gyümölcsök igazi színkavalkádban pompáznak. Ebben a hónapban rengeteg olyan alapanyag van, amiből akár őszre és télre érdemes betárazni, indulhat a befőzés, a fermentálás, a fagyasztás! Nézzük, hogy mit érdemes tudni az én júniusi szezonális kedvenceimről:
cékla: magas a cinktartalma, érdemes nemcsak savanyúságként, hanem nyersen is fogyasztani (kecskesajttal és dióval szuper kombináció)
cseresznye: glikémiás indexe alacsonyabb, mint a sárga- és őszibaracké, éppen ezért pl. a cukorbetegek (persze nem mértéktelenül) is fogyaszthatják mérve, valamint magas az antioxidánstartalma
fejes saláta: alacsony energia- és magas víztartalma van, tartalmaz kalciumot, káliumot, C-vitamint. A zsenge, friss fejes saláta minden egyszerűbb magyar ételt feldob, mint zöldköret, akár ecettel, akár olívaolajjal készíted.
mángold: gazdag K-vitaminban, ezért a csontok egészségének különösen jót tesz fogyasztása, magas antioxidánstartalma van. Kissé elfeledett zöldség, salátának kiváló, nemcsak ízben, hanem kinézetben is, ugyanis levelei nemcsak zöldek, hanem lilás vagy sárgás színűek is lehetnek.
málna: 100 gramm málnában csaknem 25 mg C-vitamin található, érdemes frissen, nyersen fogyasztani, hogy a vitamin jótékony hatása érvényesüljön. Nemcsak a gyümölcsöt, hanem a levelét is gyakran fogyasztják gyógyteaként, melyet húgyúti betegségekre, meghűlésés panaszokra is alkalmaznak.
paradicsom: a benne található béta-karotin illetve likopin sejtvédő hatású, ami szerepet játszik a daganatos betegségek megelőzésében. A likopinnak öregedésgátló hatása is ismert, segíti a bőrt egészségét.
rebarbara: a tévhitekkel ellentétben a rebarbara nem gyümölcs, hanem zöldség, savanykás ízét a benne lévő magas almasavnak, citromsavnak és oxálsavnak köszönheti. Nagyon alacsony az energiatartalma, 100 grammban mindösszesen 16 kalória található. A leveleket nem szabad fogyasztani, csak a szárát, kiváló alapanyag kompótnak, sütemény tölteléknek.
sárgarépa: a benne található bétakarotint a szervezet A-vitaminná alakítja át, ami nélkülözhetetlen a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából. Alacsony a kalóriatartalma.
zöldborsó: magas a fehérjetartalma, értékes tápanyagai között található többek között a B1- és B2-vitaminok, a vas, a cink, a mangán és a réz is.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.