Penészes ételek a konyhában: mi a teendő?
Ha valamilyen élelmiszer penészes, akkor sok esetben mindenképpen az a teendő, hogy azonnal meg kell szabadulnunk attól az ételtől és fertőtleníteni a korábbi tárolási helyét például a hűtőben vagy konyhapulton.Azonban van néhány élelmiszer, amit penészesedés esetén még meg lehet menteni egy kis „kezeléssel”. Fontos, hogy tisztában legyél ezzel, mert nem biztos, hogy minden
ennivalónak a kukában lesz a helye. A penészgombák szobahőmérsékleten és hűtőben is képesek szaporodni, sajnos a hűtés nem garantáltja azt, hogy egy élelmiszer ne kezdjen el penészedni. Élelmiszerbiztonsági szempontok miatt nagyon fontos, hogy időben észrevedd a penész jelenlétét, és a megfelelő módon kezeld azt. Bizonyos élelmiszercsoportok esetében azonnali eltávolítás a konyhából és megfelelő felülettisztítás.
De mi a teendő, ha felüti a penész a fejét az ételen?Fertőtlenítsd alaposan, lehetőleg természetes alapú fertőtlenítőkkel azokon a felületeken, ami érintkezett a penésszel.Ne szagolgasd a penészt, mert légzőszervi problémát okozhat.Ha az ételt teljesen ellepi a penész, akkor nincs mit tenni, ki kell dobni.Hogyan kell eljárni abban az esetben, ha még megmenthető az étel?A kemény gyümölcsök, zöldségek, sajtok esetében a legjobb fegyver a kés, és a penészes terület kivágása (kb. 2,5 cm-es távolságban), a szalámik, sonkák esetében pedig le kell dörzsölni a penészt a felületről.Nézd meg az alábbi táblázatot is, mert bizony vannak olyan élelmiszerek, amiket még meg lehet menteni a kukától!
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.