Melyik olajat mire érdemes használnod?Aktuális téma, ugyanis az utóbbi hetekben számos híradás beszámolt arról, hogy az emberek elkezdték megrohamozni a boltok polcait, hogy több liternyi étolajat halmozzanak fel.Emiatt is gondoltam kicsit körbejárni az olaj témakört, és összegyűjteni azokat az alternatívákat, melyek a napraforgóolajon túl léteznek.Szögezzük le először is, hogy a növényi eredetű olajok bár zsírsavösszetételük alapján kedvezőbbek az állati eredetű zsíroknál, mégis ugyanannyi energiát (zsírt) tartalmaznak, emiatt a mértékletes fogyasztásra szükséges törekednünk. Továbbá azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a rántott húst nem kötelező bő olajban megsütni: remek alternatíva lehet a sütőben, vagy air fryer-ben való sütés. Arról nem is beszélve, hogy a rántott hús nem kötelező vasárnapi ebéd elem!Mivel ma már annyiféle olaj létezik, elsőre nehéz eligazodni a használatukat illetően. Általános alapelv, hogy a finomított olajoknak (pl. napraforgóolaj, kukoricaolaj) nagyobb a hőstabilitása, ezért ezeket lehet magas hőfokon is használni. A finomítatlan olajak (pl. tökmagolaj) a zsírsavösszetételük miatt erősen érzékenyek a hőre, ezért ezeket nem javasolt hevíteni, inkább arra alkalmasak, hogy saláták dresszingjeként, vagy a tányérod díszeként funkcionáljanak.
Néhány hasznos tipp:
Hetente maximum egyszer süss bő olajban, de ha teheted, inkább válaszd a sütőt!
Fénytől védve tárold az olajokat!
A sütőolajat ne használd egy alkalomnál többször!
A használt olajat ne öntsd a wc-be, lefolyóba: gyűjtsd össze, és add le a megfelelő gyűjtőponton!
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.