Te tudod, mi az a napgyökér?Szoktam mondani, hogy aki változatosan szeretne étkezni, az ne csak a paprika-paradicsom-uborka zöldség választékban gondolkodjon, hanem kicsit tágítsa az ismereteit, és ismerkedjen meg új, vagy esetleg hagyományos, de kevésbé használt zöldségekkel, gyümölcsökkel.Az egyik ilyen „retró” kedvencem a napgyökér, ismertebb nevén csicsóka, amely egy sárga, gumós növény, és már a burgonya megjelenése előtt is elérhető volt hazánkban. Ha még nem találkoztál vele, akkor egy olyan növényt keress a polcokon, amely hasonlít a sárga burgonyára, de egy kicsit a gyömbérre is. A csicsóka nagyon könnyen megterem a földben, hosszú, zöld szárú növény, melynek napraforgóra hasonlító virágai vannak.Mit érdemes tudni a csicsókáról, és miért érdemes fogyasztani ezt a növényt?Több szempontból is nagyon hasonlít a burgonyához: energiatartalma kb 70 kalória / 100 gramm, szénhidráttartalma pedig közel azonos a burgonyáéval, 15 gramm / 100 gramm).Jelentős vitamin- és ásványi anyag-tartalma van: B-vitaminok, C-vitamin bőven található benne, illetve káliumot, foszfort, vasat és magnéziumot tartalmaz.Kiemelkedő a rosttartalma.A csicsóka fogyasztása cukorbetegeknek is előnyös lehet, mert a benne található szénhidrátok sokkal kisebb mértékben veszik igénybe az inzulin termelésért felelős hasnyálmirigyet.A benne található inulin lassítja a szénhidrátok és a koleszterin felszívódását. Felhasználási módja is nagyon hasonló lehet a burgonyához, és szerencsére már egyre több bevásárló helyen, piacon hozzá lehet jutni.
 
 
 
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.