Különösen a téli hónapokban tapasztalhatod, pláne amikor már elhagyjuk a decembert is, hogy sokkal fáradékonyabb, enerváltabb vagy. Sajnos ezekben a hónapokban a testünk tartalékai kimerülhetnek, ha nem pótoljuk megfelelően az „üzemanyagot”. Télen hajlamosabban vagyunk beszűkülni a környezetünkbe, az otthonunkban ücsörögni, kevesebbet mozogni. Talán veled is előfordult már, hogy például rossz idő esetén akár napokig ki sem dugtad a fejedet a lakásból, és hatalmába kerített a kedvtelenség, levertség. A jó hír, hogy ez ellen nem csak fizikailag, de a táplálkozásoddal is tudsz küzdeni!Addig is, néhány fontos dolog, melyet a téli fáradtság elkerüléséért tehetsz, de érdemes az adást megnézned, ha bővebben érdekel a téma más szakértők szemszögéből is:
A szénhidrát nem ellenség! Ha nem viszel be elegendőt belőle, akkor bizony az erőtlenség felütheti a fejét (mint ahogy más makro- és mikrotápanyag-hiány esetén is). Szervezeted egyik fő energia forrása, amit ha drasztikusan lecsökkentesz, garantálod magadnak az ásításokkal teli mindennapokat.Reggelizz! Nem, az éhgyomorra legurított eszpresszó kávé nem számít reggelinek. Figyelj oda, hogy ébredés után legkésőbb 1-1,5 órával ételhez juttasd a szervezeted. Teljesen egyénfüggő, hogy kinek mi a javasolt: lehet ez egy ízekben és színekben gazdag zabkása, egy finom omlett, vagy egy teljes kiőrlésű kenyérből készült, zöldségekkel is megpakolt szendvics. Egy tápanyagdús reggeli nélkül nehezen fognak forogni a kerekek napközben!Óvatosan a koffeinnel! Ha fáradt vagy, sokszor automatikus lehet, hogy rögtön a kávé után nyúlsz. Egy egészséges felnőtt napi koffeinadagja maximum 400 mg, ez kb. 3-4 csésze hosszú kávét jelent, de a tolerancia egyénenként változhat (kismamákra és pl. szív-és érrendszeri betegeknek más az ajánlás). Sajnos nem fog rád már hatni a sokadik kávé, ha túlzásba viszed!Készülj a télre, mint az okos hangya! Amíg tavasszal és nyáron mindenféle szezonális zöldség és gyümölcs elérhető (akár a saját kertedben is), addig ez a téli hónapokban nehezebben kivitelezhető. Tervezz, fagyassz, fermentálj, tehát találd meg a számodra megfelelő módot, hogy miként tudod a kedvenc zöldségeidet, gyümölcseidet tartósítani. A frissen lefagyasztott gyümölcs javarészt megőrzi vitamintartalmát, a fermentált zöldségek pedig rendkívül jót tesznek a bélflórád egészségének. A fermentálás tudományát már az interneten elérhető cikkekből, blogokból is elsajátíthatod!
 
 
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.