A lencse nem csak a gazdagságot hozza el az új évben! Sok nemzetnek megvan a szerencsét és gazdagságot hozó étele. A spanyolok szilveszter éjszakáján 12 szem szőlőt esznek, szimbolizálva a 12 hónapot, a görögök pedig gránátalmát vágnak az ajtóhoz újév éjjelén. Minél több mag szóródik szét, annál nagyobb szerencséje lesz a családnak.Mondjuk én inkább megenni szeretem a gránátalmát, és nem az ajtóhoz csapkodni, úgyhogy azt hiszem, maradok a lencsénél. Hagyományos és vöröslencse is szokott nálunk készülni, mind a kettőt szívesen fogyasztom, nem csak szilveszterkor. A lencse apró szemei szaporaságot, termékenységet és sok pénzt, anyagi jólétet jelképeznek. A hiedelem úgy tartja, hogy az év első napján elkészített és megevett lencse egész évre gazdagságot hoz.
Miért fogyassz gyakran lencsét?
nagyon tápláló és általában jól emészthető száraz hüvelyes
100 grammban 340-350 kalória van
a szója után az egyik legmagasabb fehérjetartalmú zöldség, 25-28% van benne
jelentős a szénhidráttartalma, de mivel glikémiás indexe alacsony, felszívódása lassú, így cukorbetegek is fogyaszthatják
sok vitamint (B1-, B2- vitamint, folsavat) és ásványi anyagot (kálium, foszfor, magnézium, cink, mangán) tartalmaz
Idén mi újítunk szilveszterkor: minden évben lencsefőzeléket csináltunk, most azonban Anyukám lencsesalátát készít (és a főpróba már megvolt). A lencsét babérlevéllel fűszerezett vízben megfőzte, miután megpuhult, madársaláta, kéksajt illetve briesajt is került bele, dresszingnek pedig egy kis olívaolaj és balzsamecet.
 
 
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.