November 3, a szendvics világnapja!A szendvics sokak számára a „megmentős” ételt jelenti, ugyanis ez egy jó opció arra, hogyha gyorsan táplálékhoz kell juttatni a szervezetet. Persze a szendvics szuper, de azért arra fontos figyelni, hogy mit tartalmaz és a meleg étkezéseket ne az egyszerű szendvics helyettesítse! Reggelire és vacsorára nagyon jó választás (ha jól van összerakva), de az nem jó, ha mindig egy gyorsan elfogyasztott szendvics az ebéd.A szendvics alatt dietetikusként természetesen nem a két fehér kenyérszelet közé bedobott, vajjal vagy margarinnal jól megkent felvágottat értem, hanem ennél jóval többet. Ma segítek neked abban, hogy hogyan rakj össze egy jó szendvicset, ami bármilyen korosztálynak megfelelő.
Kenyér: a pékáru ne csak arra szolgáljon, hogy összetartsa a szendvicset, hanem arra is, hogy megfelelő mennyiségű rostot tartalmazzon. Törekedj arra, hogy teljes kiőrlésű alapanyagot válassz. Ha a gyereked nem szereti a teljes kiőrlésű gabona ízét, akkor csak fokozatosan vezesd be: a szendvics egyik fele legyen fehér, a másik fele pedig barna (nekem bevált ez a trükk).
Zsiradék: a vaj és a margarin (ha csak nincs valamilyen egészségügyi problémád) nem ördögtől való, de nagyon kell ügyelni a megfelelő mennyiségre. Alapvetően nem szabad túlzásba esni, tehát nem kell vastagon megkenni a szendvics belsejét. „Kenőanyagnak” érdemes kísérletezni mással is: házi készítésű pesztó, tojáskrém, túrókrém, zöldségkrém.
Felvágottak: a választásnál törekedj arra, hogy minél nagyobb hústartalma legyen az alapanyagnak. Ha például előző napról marad az ebédről valamilyen hidegen is finom hús (pl. csirkemell), akkor azt is rakhatod a szendvicsbe. Így legalább a maradékokról is gondoskodtál. Ha nem eszel húst, a főtt tojás vagy csicseriborsó krém szuper alternatíva.
Zöldségek: nálam a zöldség a szendvics lelke! Valamilyen roppanós, zöld saláta mindig kerülhet bele, de a legjobb szendvics alapanyag szerintem még az uborka, a paprika, a vékonyra szeletet répa, a retek. Ha nem fér bele a szendvicsbe ennyi minden, akkor köretként érdemes mellé fogyasztani. Pláne akkor, ha fehér kenyér az alapanyag, mert akkor így pótolhatjuk a rostbevitelt.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.