Másnap máshogy – Nem mindegy, hogy fejfájással vagy aktívan telik! Bevallom, én is szeretek fesztiválozni, de ha a buli fogalmát kellene megragadnom, akkor nálam az inkább a baráti összejövetelekkel, sütögetésekkel egyenlő (persze, egy kis tánc is jöhet). Ilyenkor az ételek kísérőjeként előkerül azért valamilyen alkoholos ital. Én is csatlakozni szoktam a fröccsözéshez (pláne, ha a Balatonon vagyunk, ahol híresen finom borok vannak). Mindig vannak azonban olyan alapszabályok, melyeket betartok, ha valamilyen alkoholos italt fogyasztok.Örömmel csatlakoztam az Italmérték Másnap Máshogy kampányához, mert ezeket a tanácsokat fontosnak tartják, hogy a fiatal generációval is megosszák. A szabályokat, tippeket nemcsak fiataloknak érdemes figyelembe venni, hanem bármilyen életkorban:
- Egyél – Üres gyomorral ne menj partizni, egyél mindenképp! Lehet ez akár egy pizza, spagetti, laktató saláta kenyérrel – a lényeg, hogy valami felszívja az alkoholt.
- Igyál vizet – Kánikula van, hidratálni kell, még több vízre van szükséged, mint általában. Ne felejtsd el: az alkohol vízhajtó hatással rendelkezik, így vizet folyamatosan kortyolj hozzá/mellé.
- Számolj az alkoholtartalommal – Ha nem akarod kiütni magad, számolj az alkoholtartalommal! És fontos a víztartalom: magasabb víztartalmú italokkal könnyebben tudod hidratálni is magad, vagy igyál sok vizet.
-Ne versenyezz másokkal – A kisebb testtömegű emberek vérének térfogata is kisebb, emiatt ugyanannyi alkohol elfogyasztása magasabb véralkohol-szintet eredményez náluk, mint testesebb társaiknál. Ráadásul tudományosan bizonyított tény, hogy a nők kevésbé bírják az alkoholt, mint a férfiak, hiszen az alkoholt bontó enzimek kisebb aktivitással működnek a nők esetén, ezért lassabban közömbösítik a bódító hatású anyagot. Mértékkel – Keveset vállalj be! Egy-egy koktél persze belefér, de tudd, hogy mik a határaid.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.