Tudtad, hogy az édes, a sós, a savanyú és a keserű ízen kívül van egy ötödik íz is, melynek elnevezése Japánból ered? Mivel még mindig olimpia lázban ég a világ (innen is gratulálok Milák Kristóf elképesztő teljesítményéhez, akit állítólag az édesanyja marhapörkölttel vár majd itthon), hoztam ma egy érdekes témát a rejtélyes ötödik ízről, az umamiról.Az ízek érzékelése mindenki életében nagyon fontos, sok embernek akkor tűnt fel ez markánsan, amikor a Covid tüneteként elvesztette az ízérzékelését. Nagyban meghatározza azt, hogy milyen élelmiszereket szeretsz vagy utasítasz el, emellett biztosítja az elegendő táplálék bevitelt is. Az umami egy aminosav, mely főzés vagy erjesztés során szabadul fel, a szó jelentése kellemes, finom íz (uma=finom, mi=íz). Megtalálható a paradicsomban, a spenótban, a parmezán sajtban, illetve a japán konyhában gyakran használt barnamoszatban is. A keleti konyhában az umami teljesen alapvető fogalom, nálunk Európában sokszor nevezik „húsízként”. Több kísérlet is zajlott arról, hogy a babák hogyan reagálnak a különböző ízekre: az édes íz mellett az umami íz kóstolása során az újszülött csecsemők kellemes és elégedett arckifejezést vágtak. Tehát az umami íz szeretet már baba korban kialakul, sőt, már az anyatejben is találkoznak ezzel a „finom ízzel”.
 
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.