Helló Szigetköz!Ha szeretnél egy igazán különleges helyre utazni belföldön, akkor szerintem Szigetköz az egyik legjobb választás (hasonlít kicsit a Tisza-tóra, amit szintén nagyon szeretek). Igazi egzotikum, gyönyörű természeti kincsekkel, kevés turistával (legalábbis, amikor mi voltunk), és persze nagyon finom ételekkel. Ha nyaralni megyünk, akkor szeretem kipróbálni a helyi specialitásokat, így volt ez most is. A szigetközi ételekkel a heti halfogyasztásunk nagy részét ki is tudtuk pipálni. A halászlevet itt eléggé csípősen készítik el, szóval érdemes kóstolni, mielőtt beledobod megszokásból az erős paprikát. Én szeretem a csípőset és a halászlevet is, szóval nekem nagyon bejött a szigetközi verzió. A másik étel, amit kóstoltunk, az az ecetes rántott hal volt. Bevallom, nekem kicsit furcsa volt az ázott bunda látványa, de mivel annyi jót hallottam már róla, mindenképpen bele akartam kóstolni. Az íze nagyon-nagyon finom volt, de inkább becsuktam a szemem, miközben ettem. De abszolút ajánlom mindkét halspecialitást, ha arra jársz és a csodaszép Sári Csárda-t is, ahol kacsákkal, hattyúkkal barátkoztam. A halat szinte mindenki az egészséges étrend részének tekinti, ennek ellenére ritka az olyan magyar család, ahol akár csak hetente is az asztalra kerülne. Tudom, hogy sokan azért nem veszik, mert drága, így nem engedhetik meg maguknak, ezt megértem. De aki megteheti, válassza minél gyakrabban. A halhús zsírtartalma alacsony, általában 1-15 százalék között mozog, fehérjetartalma pedig kiváló minőségű és könnyen emészthető. A zsírosabb halfajták (például a ponty) még mindig csak a közepes zsírtartalmú húsfélék közé tartoznak, viszont sok A- és D-vitamint tartalmaznak. Ezek mellett a hal gazdag B-vitaminokban, foszforban, vasban, jódban és kalciumban.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.