Piros vagy sárga? Nekem mindegy, bármilyen formában és színben nagyon szeretem ezt a zöldséget (vagy gyümölcsöt).Amikor nyáron bemegyek a zöldségeshez, azt szeretem a legjobban, hogy a legkülönbözőbb formájú, méretű és színű paradicsomok közül tudok válogatni, ráadásul ilyenkor az ízük is annyira „élettel teli”. Persze azért a legjobban azokat a nap érlelte paradicsomokat szerettem nagymamám kertjéből. Az ízén kívül miért is szeretem ennyire a paradicsomot dietetikusként?
- 10 dkg friss paradicsom energiatartalma mindössze 22 kcal,
- az érett paradicsom víztartalma 93-96% között van, amelyben szénhidrátok, ásványi anyagok, vitaminok találhatók,
- nagyon gazdag különböző antioxidánsokban: karotinoidokban, C-vitaminban, flavonoidokban; a legnagyobb antioxidánsszintje a paradicsom héjának van,
- a piros színt a likopin nevű antioxidáns adja, amelynek igazolt hatása van számos daganatos elváltozás és szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Vannak azért olyanok, akiknek kerülni vagy mérsékelni kell a paradicsomfogyasztást. Ha hajlamos vagy puffadásra, gyomorfájásra, figyeld meg, fokozódnak-e a tüneteid paradicsomevés után! Refluxszal, gyomorsav-túltengéssel, gyomorfekéllyel küzdesz? Jobb, ha kerülöd a túlzott paradicsomfogyasztást! Ha hisztamin-intoleranciában szenvedsz, neked is kerülendő lehet sajnos a paradicsom, de itt is az egyéni tolerancia számít igazán.
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.