Tudtad, hogy már egy újszülött baba is mosolyra húzza a száját, ha édes ízt érez?Az édes íz szeretete szinte genetikailag belénk van kódolva, ami azzal magyarázható, hogy az édes íz az agyunk számára egyet jelent a jól hasznosítható szénhidráttartalmú energiaforrásokkal, amelyek feltételezhetően nem mérgezőek. Ilyen például az anyatej vagy a gyümölcsök. Hihetetlen az emberi szervezet!Nagyon sok tévhit kering az egyes cukorfajták körül. Csupán élelmiszeripari „trükk” a nádcukor, a barna cukor vagy a méz „egészségesebb” megítélése. A méz ásványi anyagokban valóban gazdagabb, azonban a nádcukor és a barna cukor csak a színében különbözik a sima kristálycukortól. Tehát ha fogyni szeretnél, vagy például cukor -anyagcsere problémáid vannak, akkor ezeknek az édes kis barátoknak érdemes búcsút intened.Na de térjünk vissza erre a genetikai kódolásra. Jó nekünk a cukor? Alapvetően egy egészséges ember táplálkozásába beleillik a cukorfogyasztás, de persze mértékkel. Egy átlagos felnőtt nő energiaszükségletét alapul véve, ami 2000 kalóriát jelent, ez 200 kcal-nak, vagyis kb. 50 g cukornak felel meg maximum. Ez a gyakorlatban kb. 12 teáskanál cukrot jelent. Az nem is olyan rossz, nem?Viszont vannak olyan esetek, amikor például inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség miatt a legtöbb cukorforrást kerülni kell. Mivel lehet mégis „édes az élet”?
- nyírfacukorral: ennek a cukorhelyettesítőnek van energiatartalma, de a hagyományos cukorhoz képest 40%-kal kevesebb. Vigyázat, hashajtó hatású lehet nagy mennyiségben!
- eritrittel: természetes édesítőszer, melyet gyümölcsök, gombák erjesztésével gyártanak. Az ezen a néven kapható édesítő pont úgy néz ki, mint a kristálycukor, nincs mellékíze, utóíze, szinte kalóriamentes, nem emeli meg a vércukorszintet. Így cukorbetegek, inzulinrezisztenciában szenvedők is bátran fogyaszthatják.
- aszpartámmal, növényből kivont steviával: több százszor édesebbek mint a cukor, energiamentesek vagy elhanyagolható az energiatartalmuk, de ezek a cukor volumenének pótlására alkalmatlanok.
- inulinnal: gyakran kombinálják egyéb édesítőszerekkel enyhe édes íze miatt, azért hogy kiegyensúlyozottabb és cukorszerűbb ízhatást hozzanak létre. Grammonként 1,5 kcal-t tartalmaz, tehát viszonylag alacsony energiatartalmú édesítőszer Puffadást, hasmenést okozhat.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.