Aki a virágot eheti, rossz ember nem lehet! Picit csavartam az eredeti mondáson, de csak a mai téma kedvéért. Nagyon szeretem a növényeket, mindig örülök, ha van itthon friss virág, és a kertünk is színesen pompázik. A menő éttermekben rendszeresen használnak virágokat díszítésre és fogyasztásra a tányérokon. Az ember azt gondolná, hogy ez csak valami úri huncutság: pedig nem így van, hiszen akár otthon is használhatsz virágokat az ételek kiegészítőjeként. Persze ugyanúgy, mint a fűszerek, vagy a gombák esetében, virágszirom evés előtt is tisztában kell lenni azzal, hogy mi fogyasztható biztonsággal, és mi az, ami mérgező. Olyan virágot ehetsz csak, ami nem mérgező, nem poros, nem lett permetezve vagy gyomírtószerrel kezelve. A virágszirmoknak egészségmegőrző hatásuk is van, hiszen antioxidánsokkal és illóolajaikkal gazdagíthatják az étrendedet. Hogyan érdemes felhasználni a konyhában az ehető virágokat?
-díszítőelemként a tányéron, főleg főételeken és tortákon, de levesen is jól mutat
- készíthetsz belőlük lekvárt, ecetet
- italokhoz, például gyógyteákhoz, limonádékhoz, szörphöz, borhoz is érdemes rakni szép szirmokat
- frissen salátába vagy salátára is teheted vagy fagylaltok ízesítésére is használhatod, de azért ne vidd túlzásba a mennyiséget
- palacsintatésztába forgatva is kisüthető a cukkini, a tök, a bodza és akár az akácvirág is
- kihasználhatod mártásoknál a virágok színét is, mint természetes színező.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.