Gondolom, már túl vagytok a nagybevásárláson, betankoltatok 1-2 hétre élelmiszerből, gyümölcsből, zöldségből. Fagyasztóban a hús, zöldségek, kenyér. Na de akkor mit is főzzél? Kihívás, hogy nemcsak az ebédről, hanem az egész napos menüről is gondoskodni kell. Tartsátok be a napi 5 étkezést, legyen a napnak kiszámítható ritmusa. (A napirend fontosságáról az előző posztomban írtam). Kérlek, ne menjetek zsúfolt helyre, ne vigyétek a gyerkőcöt bevásárolni stb. Ha megoldható, rendelj élelmiszert és minden mást is online.
Most lehet igazán átgondolni, hogyan lehet élelmiszerpazarlás nélkül élni. Ahogy nagyanyáink: a maradékot felhasználni a következő ebédhez, vacsorához. Én 2-3 napra előre főzök, ez a tervem. Főzhetsz például pörköltet. Egyik nap ehetitek párolt rizzsel, savanyúsággal, másik nap valamilyen főzelék feltétjeként. A maradékból pedig készíthetsz a következő napra gulyáslevest. Vagy ha nagyobb adaggal készítettél, le is fagyaszthatod: 1-2 hét múlva lesz egy olyan napod, amikor csak köretet kell készíteni hozzá.
Maradék rizsből, bulgurból készíthetsz zöldségfasírtot. A cukkinit, répát lereszeled, összekevered a rizzsel, fűszerezed, hozzáütsz egy tojást, majd sütőpapírral leterített tepsire kis kupacokat halmozol, közepes hőfokon 20-30 perc alatt megsül. Ha darált húst is teszel bele, akkor még laktatóbb.

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.