Gyermekkoromban még nem ismertük, de felnőtt étrendem meghatározó fogása. A cukkini egy igazi jolly joker, én nagyon kedvelem ezt az alapanyagot, érdemes gyakran fogyasztani. Kalóriaszegény, segíti az emésztést, gyorsan elkészíthető, semleges ízének köszönhetően nagyon jól variálható, százféle fogást készíthetsz belőle. Persze a zsenge, fényes, kisméretű salátacukkinik a legfinomabbak, azokat akár nyersen is bátran eheted. 100 g cukkini csupán 17 kcal, szénhidráttartalma is nagyon alacsony: csak 3 g/100 g. Emiatt kifejezetten jó arra, hogy az ételeket dúsítsd vele, hogy úgy érezd, nagyobb mennyiséget ettél. Ez különösen a fogyókúrázóknak lehet hasznos. Legjelentősebb tápanyaga a héjában van (béta-karotin), de tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot. Semleges íze miatt bátran használhatod burgonya helyett például krémlevesek dúsítására . Nagy kedvencem a hagymakrémleves cukkinivel (persze összeturmixolva). Töltött cukkini, cukkinifasírt , cukkinikrémleves – ezeket már biztosan kóstoltad. De bátran belecsempészheted süteménybe, olíva olajon megpirítva szuper salátafeltét lehet , sült zöldségként variálhatod répával, hagymával, céklával, a lecsóban is nagyon jól érvényesül, sőt van, aki a cukkini spagettire esküszik.Különleges ételt készíthetsz a cukkinivirágból, bár csendben bevallom, én még nem kóstoltam.
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.