Mennyit és mit kellene enni 60 éves kor felett? Hát nagyon nem mindegy, hogy valaki egész álló nap a fotelban ül vagy éppenséggel folyamatosan tevékenykedik, kertészkedikesetleg rendszeresen aktívan sportol és így megőrzi az izmait.
Általában jellemző, hogy 60 felett lassul az emésztés, csökken a szomjúságérzet, változik a szervezet hormonszintje, romlik a szaglás és az ízlelés, folyamatosan csökken a fizikai aktivitás. Ennek köszönhetően ha valaki ugyanúgy és ugyanannyit eszik , mint fiatalabb korában, elkerülhetetlenül hízni fog 60 felett. A statisztikák is ezt mutatják: sajnos a hatvan feletti magyarok 80%-a elhízott és 87% szenved valamilyen krónikus betegségben (köztük sok olyanban, ami helyes táplálkozással és egészséges életmóddal akár megelőzhető lenne). A kalóriaszükséglet ebben az életszakaszban is ugyanúgy a mozgás mennyiségétől függ. Például egy 60-69 éves mozgásszegény életmódot élő férfi esetén napi 2000 kcal, egy nő esetében 1600 kcal. Viszont ez 500 kilokalóriával több is lehet, ha valaki napi 1 órát tempósan gyalogol vagy kerékpározik (férfi: 2500 kcal, nő: 2100 kcal).
Íme az alapszabályok 60 év felett:
1. Energiaegyensúly
2. Zöldség, gyümölcs minden nap

3. Teljes értékű gabona minden nap
4. Állati fehérje (hal, hús, tojás vagy tej, tejtermék) lehetőleg minden főétkezéskor
5. Tej, tejtermék minden nap
6. Napi 2 liter folyadék (lehetőleg víz)
7. Kevesebb só, hozzáadott cukor és telített zsír
8. Változatosság, idényszerűség, helyi termékek előnyben részesítése
Ha praktikus tanácsokra, ötletekre és konkrét étkezési tippekre vágysz, olvass bele a fenti linken található táplálkozási ajánlásba, kövesd a
Merőkanál.hu - Élj könnyebben
oldalt, amelyet az OGYÉI szakemberei készítenek és számos praktikus tanácsot,receptet találhatsz!
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.