Mamikáménál jobb karalábéfőzeléket sosem kóstoltam.Emlékszem, kimentünk a kertbe, leszedtük a friss, zsenge zöldséget. Segítettem hámozni, közben pedig a felét elrágcsáltam nyersen, annyira finom, lágy ízű és édeskés volt. Ezt a példányt a képen csak a húsleveshez használom majd, mert látszik, hogy nem szedték le időben, a felszíne is megrepedt, így valószínű fás lesz, vagyis szárazabb és keményebb. Vásárlásnál érdemes erre figyelni. Nyersen nem fogjuk elrágcsálni (például joghurtos mártogatóssal), de a levesbe még jó lesz. A korai fajták a legízletesebbek. Ezek a zsenge darabok 6-8 cm átmérőjűek, a későbbiek 8-13 centisek. A karalábé akkor a legértékesebb, ha friss, ugyanis minél fiatalabb a növény, annál nagyobb a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Alig várom, hogy szezonja legyen! Te használod a leveleit? Tudtad, hogy ehetők? Elkészítheted levesnek, főzeléknek, a káposztához vagy a szőlőlevélhez hasonlóan meg is töltheted. Ma már egész évben eheted, és van is miért: vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag (káliumot, magnéziumot, A-, C- és B-vitaminokat tartalmaz többek között), a fogyókúrába is passzol (nagy a víztartalma, minimális a zsírtartalma, alacsony a kalóriatartalma), jót tesz a bélműködésnek rosttartalma miatt. A karalábé nagyon változatosan ehető: nyersen is, főzve is, sütve is szuper ételeket készíthetsz belőle. Ne ragadj le a levesnél vagy a főzeléknél, próbáld ki csőben sütve, rakottasan, nyersen salátába reszelve, kenyérre kenhető túrós vagy sajtos kencékbe reszelve vagy levelét apróra vágva. Fűszerek közül jól illik hozzá a lestyán, az ánizslevél, a petrezselyemzöld, a szerecsendió, kapor és a fehérbors is.
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.