Parosmia – egy új szó, amit a COVID-19 kapcsán meg kell tanulnunk. Ez egy speciális szaglászavart jelent, amikor a beteg nagyon intenzíven és tévesen érzi a szagokat és így az ízeket is. Emiatt az ételeket undorítóan büdösnek találja, hányingere van a hústól, hagymától, alkoholtól, kávétól stb. A korábbi kedvenc ételeire rá sem tud nézni, mindent romlottnak érez. Külföldi statisztikák szerint a koronavíruson átesettek kétharmada veszíti el ízlelését és szaglását egy bizonyos időre. Ebből a csoportból minden tizedik lesz parosmiás. Már önmagában a szaglás elvesztése is nagyon kellemetlen lehet, de a parosmia egyenesen kínzó állapot, hetekig, hónapokig is tarthat.És hogy miért foglalkozik egy dietetikus ezzel a kérdéssel? Mert az elszenvedői nem tudnak enni vagy csak alig. Elképzelem, amint befogott orral próbálok vizet inni, amit poshadtnak érzek - réééééémes. Az orvosi magyarázat az, hogy az orrban a szaglóhám a gyulladás miatt nagyon érzékennyé válik, egy kisebb inger is gyorsabban és erősebben vált ki érzetet, ráadásul az a téves információ megy az agyba, hogy ez büdös, bűzös.

Találtam néhány külföldi szakirodalmat, íme a tippek, hátha valakinek szüksége van rá a környezetedben.
  • Egyél szobahőmérsékletű vagy hideg ételeket!
  • Kerüld a bő olajban sült ételeket, a roston sült húsokat, hagymát, fokhagymát, tojást, kávét, csokoládét! Ezeket említik a parosmiások leggyakrabban, mint negatív tapasztalat.
  • Próbálkozz a semlegesebb ételekkel, mint a rizs, a tészta vagy a kenyér (nem piritós)! A párolt zöldségeket, natúr joghurtot a legtöbben jóízűnek találták.
  • Ha nem marad meg benned semmilyen étel, beválhat az ízesítés nélküli protein shake (fehérjeturmix).
  • Ne járj élelmiszerüzletbe! Ha megoldható, rendelj online!

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.