Generációk ették vasárnaponként a rántott hús mellé, a menzákon a gyerekek örökös kedvence, vicces neve alapján pedig azt gondolhatnánk, hogy a rizibizi magyar „találmány”. Pedig nem: eredetileg Olaszországban készült egytálétel (risi e bisi = rizs és borsó), sokkal szaftosabb, mint a miénk és nem köretként eszik, hanem magában. Na de a lényeg, amiről ma beszélni szeretnék, az a borsó. Alig várom, hogy szezonja legyen a friss és zsenge zöldborsónak. Addig persze beérem a mindig frissnek érzett mélyhűtött változattal (a konzervet nem szeretem, egész más íze van). Csodás emlékeim vannak arról, amikor Mamikámmal együtt fejtettük a kertben szedett borsót, majd készült belőle a tökéletes tavaszi leves vagy a főzelék.Tényleg hizlal? Tényleg tilos fogyókúra idején? Egy biztos, sok diétás tiltólistán szerepel a kukorica és a banán mellett, mivel viszonylag magas a kalóriatartalma (100 g = 80-90 kcal). De közben számos értékes tápanyag van benne, gazdag rost-, C-vitamin-, folsav és különböző B-vitamin-forrás, sőt növényi fehérjetartalma kiemelkedően magas. .Én azt mondom, az egészséges étrendbe, sőt még a fogyókúrás diétába is bátran beilleszthető, csak használd változatosan és tartsd a mértéket. Főzelék esetén például a javasolt adagnagyság 200-250 g. Próbáld ki habarás helyett azt, hogy saját anyagával sűríted. Ilyenkor a megfőtt borsó kb. egyharmadát kiveszed, leturmixolod és visszaöntöd a többihez. (Nálunk a fiúk a klasszikusabb verziót szeretik, így ezúttal miattuk habarva készítettem.) Nagy kedvencem a 10 perc alatt összedobható spagettiszósz: lilahagyma, sonkacsíkok, zöldborsó, petrezselyem és egy kis tejszín ízlés szerint fűszerezve.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.