Te melyik táborba tartozol? Imádod a kacsa-, csirkebőrt, ez a sült legfinomabb része, főleg, ha ropogós? Vagy ki nem állhatod (brrr) és mindig félrekotrod? Emlékszem, kiskoromban elképedve néztem, ahogyan idősebb rokonaim kihalászták a csirkelábat a húslevesből és szépen leszopogatták, vagy ahogy a porcogót is elropogtatták, a kakastaréjról már nem is beszélve. Talán azt gondolták, hogy ezzel jót tesznek az ízületeiknek és megelőzik a ráncokat? A kacsa-, csirkebőr egyébként elég kalóriadús „buli”. Viszont van benne kollagén, amely napjaink egyik divatos anyaga. A kollagén egy olyan fehérje, ami rugalmasságot ad a bőrnek és más szöveteknek, megtalálható a körmökben, hajban, sőt ez az anyag felel a porcok és a csontok rugalmasságáért is. Rostos hálót képez a testben, zselatinos anyaga összeragasztja a csontvázat a lágy szövetekkel. A kollagén termelődése az életkor előrehaladásával fokozatosan csökken. A bőr veszít tartásából, ráncossá válik, elvékonyodik, az ízületek elkezdenek fájni, hajunk és körmünk szerkezete is megváltozik. Ha valaki dohányzik vagy sokat tartózkodik tűző napon, csorbítja a kollagéntermelést. Mindezt a csökkenő folyamatot késleltetni próbálva sokan szednek kollagén fehérjeporokat vagy tablettákat, étrendkiegészítőket. A kollagén természetes formában megtalálható néhány ételben:
- a porcos, csontos húsrészekben,
- csontlevesben, húslevesben, kocsonyában,
- húsokban, halakban,
- tojásfehérjében,
- spirulina algában
Fontos kiemelni, hogy a legtöbb, a kollagén hatását vizsgáló kutatás az étrend-kiegészítők vonatkozásában valósult meg és nem azon élelmiszerek körében, amelyek kollagént tartalmaznak. Pár kis esetszámú kutatás igazolta azonban a kollagén fogyasztásának lehetséges előnyeit, de meggyőző tudományos bizonyítékok pillanatnyilag nem támasztják ezeket alá. Amennyiben szereted, készülhet hétvégére finom ropogósra sült kacsa vagy csirkecomb, mellé fokhagymás párolt spenót vagy vegyes zöldsaláta pirított tökmaggal, citromos öntettel vagy tökmagolajjal!
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.