Állítólag a brit pilóták a II. világháborúban éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát. Hogy miért? Mert a benne lévő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását, azaz javítják a látást.Az áfonya többek között sok antioxidánst, rostokat, C-vitamint, káliumot tartalmaz, igazi csodagyümölcs. Ha szeretnél idős korodban is szellemileg aktív maradni , akkor érdemes gyakran választani ezt a bogyós gyümölcsöt. Ráadásul, ha rendszeresen eszed, csökkentheted a szív- és érrendszeriés bizonyos daganatos betegségek kockázatát. Ez azért elég jól hangzik, nem? Tudom, nincs szezonja és nem is olcsó, de talán néha megoldható, hogy vegyél egy kis dobozkával (fagyasztva is kapható), és mindenkinek jusson 1-2 maroknyi adag, ha a család már kevésbé szívesen eszi az almát, a banánt vagy a nyáron eltett befőttet. Az ideális ugyanis az, ha a napi 400-500 gramm zöldséget és gyümölcsöt vegyesen és változatosan fogyasztod.

Az áfonyából akkor nyerheted ki a legtöbb tápanyagot, ha nyersen eszed, hiszen a benne lévő vitaminok és más hasznos anyagok hő hatására sérülhetnek. Szóval finom az áfonyás pite, de a hatása már nem olyan csodás, mint nyersen.
Vásárlásnál nézd meg, hogy ne legyenek benne penészes darabok, a szemek szárazok és kemények legyenek. Otthon hűtőben 1 hétig eláll, de azért jobb, ha 3 napon belül megeszed. Ha magában nem eszed, mehet gyümölcssalátába, feldobhatod vele a reggeli müzlidet, készíthetsz belőle smoothie-t lekvárt, mártást húsok mellé vagy választhatod az aszalt verziót is. Ez utóbbival tessék vigyázni, mert az aszalványokban a gyümölcscukor is koncentrált formában van jelen, szóval csak nagyon kis mennyiségben ajánlatos enni.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.