Ettél már aligátorkörtét? Meglepődnél, mert lehet, hogy ettél: ez ugyanis az avokádó másik neve.És azt tudtad, hogy az avokádó valójában gyümölcs?Bár sokszor hangsúlyozom, hogy környezetvédelmi szempontból jobb, ha olyan élelmiszereket választunk, amik helyben teremnek, időnként lehet és érdemes kivételt tenni. Miért? Mert például az avokádónak számos jótékony hatása ismert: segítheti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, csökkenheti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő hatású, kitűnő antioxidáns, továbbá védelmet nyújthat bizonyos daganatos betegségekkel szemben. Az íze semleges, talán ezért is kezdik a mexikóiak a babák hozzátáplálását az avokádóval. (Ezt nem hivatalos forrásból hallottam, hanem egy ismerőstől. Valaki meg tudja erősíteni?) Napi ötször kell zöldséget vagy gyümölcsöt enni, lehet egy fél avokádó az egyik adag (a másik felét adjuk egy családtagunknak, mert energiatartalma azért elég magas). Akkor érett az avokádó, ha a héját megnyomva finom besüppedés érezhető, de azért még határozott az ellenállás. Az avokádó előkészítésekor a hosszában kettévágott gyümölcsöt csavaró mozdulattal könnyen szét lehet választani. A mag kanállal eltávolítható. A gyümölcshúst ki lehet kanalazni, de akár egy mozdulattal kiemelhető egy evőkanál segítségével, ha a fél avokádót a másik tenyerünkben tartjuk. Az érett példány héja könnyen lejön, s a villa nem görbül el a pépesítés során. Hámozás után fel is lehet szeletelni. A nyers avokádóból semleges íze miatt édes és sós ételek egyaránt készíthetők, így például saláta, krém mártogatáshoz, leves, tejturmix, jégkrém, kis cukorral és lime-mal elkeverve édesség, illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy sushi alapja, de grillezhető is. Főzni viszont nem szabad, mert keserű lesz. Nekem nagy kedvencem a guacamole néven ismert avokádókrém, illetve az avokádós pirítós. Jöjjön egy kis táplálkozástudomány: A nyers avokádó igen tápláló, 100 grammjának energiatartalma 120–170 kcal (fajtától függően). A gyümölcs zsírban gazdag, 10–16 grammot tartalmaz, 8-9 gramm szénhidrátot és 2 gramm fehérjét. Élelmirost-tartalma is nagy, 6-7 gramm. Vitaminok közül kiemelendő a K-, E-, A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12- és C-vitamin-, valamint a folsavtartalma. Ásványi anyagok közül pedig számottevő a kálium-, vas-, magnézium-, foszfor-, cink-, nátrium- és kalciumtartalma. 100 gramm avokádóban 9,8 gramm egyszeresen telített és 1,8 gramm többszörösen telítetlen zsírsav található.
 
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.